Pihaleikit kunniaan: 10 tikkua laudalla

Kesä. Parasta aikaa viettää ulkona. Muistatko kun itse juoksit pihan lasten kanssa mitä erilaisimpien leikkien parissa koko päivän? Monien leikkien säännöt ovat saattaneet jo unohtua. Ei hätää. Tänä kesänä Koti palauttaa mieleesi erilaisia pihaleikkejä, joita voit leikkiä. Ihan minkä ikäisenä tahansa!

Pihaleikeissä parasta on se, että vaikka ne aloittaisi pienellä porukalla, hyvin pian leikkijöitä onkin useita! Ja kaikki mahtuvat mukaan.

Ensimmäisenä pihaleikkinä mieleen palautetaan 10 tikkua laudalla, tuo hipan ja piiloleikin klassikkoyhdistelmä!

Tarvitaan:

Peliin tarvitaan vähintään kolme osanottajaa, mutta ylärajaa ei ole. Sitten tarvitaan lauta tai puupalikka ja kivi sen alle.

Lisäksi tarvitaan kymmenen pienempää puutikkua tai -keppiä, vaikka puista tippuneita oksia, jäätelötikkuja tms. Niiden ei kuitenkaan kannata olla hirvittävän keveitä, koska ne eivät silloin lennä niin hyvin. 

Miten leikitään:

Yksi pelaajista on jää etsijäksi. Lauta laitetaan kiven päälle ja tikut asetetaan matalan pään päälle.

Joku muu kuin etsijä astuu, nopeasti, laudan korkeaan päähän niin, että kaikki tikut kimpoavat ympäriinsä. Sillä aikaa kun muut leikkijät juoksevat piiloon, etsijän pitää nopeasti kerätä kaikki tikut takaisin laudan päälle.

Kun etsijä on saanut kaikki tikut kerättyä laudalle hän huutaa ” kymmenen tikkua laudalla!” ja alkaa etsimään muita leikkijöitä. Kun etsijä löytää jonkun piilossa olijan, he molemmat lähtevät juoksemaan lautaa kohti.

Pelastus:

Jos etsijä ehtii ensin, hän koskettaa lautaa ja huutaa löydetyn nimen ”Anni löydetty”. Löydetty jää tällöin vangiksi odottamaan että muutkin löydetään.

Jos löydetty ehtii laudan luo ensin, hän koskettaa lautaa ja huutaa ”Anni kotona”. 

Muut leikkijät voivat myös yrittää pelastaa vangiksi jääneen. Tällöin pelaaja polkaisee lautaa niin, että tikut lentävät ilmaan, huutaa ”Anni pelastettu” ja molemmat juoksevat takaisin piiloon. Etsijä joutuu jälleen keräämään tikut takaisin ennen jatkamista.

Sopikaa säännöistä

Kymmenen tikkua laudalta pelistä on useita erilaisia versioita, tässä on yksi.

Tärkeintä on sopia säännöistä selvästi ennen peliä, niin että ne ovat samat kaikille. 

Iloa!

Ja ei kun leikkimään!

Toivottavasti tänä kesänä mahdollisimman monessa pihassa raikuu lasten ja lastenmielisten ilahtuneet kiljaisut! 

Lue myös:

    Uusimmat