Pihakaivo huollon tarpeessa? Toimi näin

Kaivon huolto- ja puhdistustapa riippuu siitä, onko kyseessä pora- vai rengaskaivo. Porakaivon huollon ja puhdistuksen kannattaa jättää ammattilaisen hoidettavaksi, kun taas rengaskaivon voi halutessaan huoltaa myös itse.

Suomen kaivonporausurakoisijat Ry:n puheenjohtajan Aki Purhosen mukaan rengaskaivon kunto pitäisi tarkistaa useimmin kuin porakaivon kunto, sillä veden laatu heittelee helpommin rengaskaivossa kuin porakaivossa.

Ero johtuu kaivojen rakenteista. Porakaivossa maakerroksen läpi menee kaksi putkea, metallinen putki ja metalliputken ympärillä muovinen suojaputki. Nämä putket on porattu kiinni kiintokallioon, josta jatketaan kallion porausta.

Rengaskaivo tehdään siten, että maahan kaivetaan kuoppa, jonne lasketaan betonirenkaat ja maat ympärille.

Porakaivon ulkopuolella on siis pelkkää kalliota ja muovia, kun taas rengaskaivon toisella puolella on maakerros. Porakaivon ulkopuolella oleva maakerros ei voi täten vaikuttaa porakaivon veden laatuun, toisin kuin rengaskaivossa.

– Jos porakaivon viereen kasvaa puu, niin sen juuret eivät pääse porakaivoon. Mutta jos rengaskaivon viereen kasvaa puu, niin sen juuret saattavat tunkeutua rengaskaivon rakenteisiin ja kaivon sisälle, kertoo Purhonen.

Joka keväinen kannen tarkistus

Kaivon sisärakenteiden lisäksi oleellista on tarkistaa säännöllisesti sekä porakaivon että rengaskaivon kannen rakenteet.

Jos kaivon kansirakenteissa on vikaa, kaivoon saattaa päästä esimerkiksi jyrsijöitä ja muita pieniä eläimiä, jotka vaikuttavat veden laatuun.

– Kaivon kansirakenteiden kunto kannattaa tarkistaa ainakin kerran vuodessa. Kaivon kansirakenteiden täytyy olla tukevat ja tiiviit. Toimiva ilmanvaihto on myös tärkeää sekä porakaivossa että rengaskaivossa, sanoo Purhonen.

Jos kaivon kansi ei ole kunnossa, saattavat sulamisvedet talven lumien sulaessa valua kaivoon. 

– Sulamisvettä ei myöskään saisi päästä kaivoon, sillä vesien mukana kaivoon voi päästä likaa ja bakteereja, sanoo Purhonen.

Rengaskaivon pesuun tarvitaan kanttia

Purhosen mukaan ihmiset useimmiten huoltavat kaivonsa vasta siinä vaiheessa, kun ilmenee jonkinlaisia ongelmia, esimerkiksi veden laatu on huonontunut.

Vaikka ongelmia ei ilmenisi, täytyisi Purhosen mielestä kaivon kunto tarkastuttaa 10-20 vuoden sisällä.

Rengaskaivon pystyy Purhosen mukaan huoltamaan ja putsaamaan hyvin itsekin, jos huoltajalla vain on kanttia ja notkeutta mennä kaivoon.

Kaivo pitää aluksi tyhjentää joko pumpun avulla tai käsivoimin.

– Sitten kaivon seinämät pestään sillä vedellä, joka on siellä kaivossa, tai puhtaalla vedellä, mutta ei millään pesuaineella. Juuriharja käteen ja ämpärillä liejut pois kaivon pohjalta, neuvoo Purhonen.

Jos kaivoon on ilmestynyt halkeamia, saattaa myös kaivon tiivistäminen olla tarpeellista.

Kaivon puhdistuksen lopuksi kaivon pohjalle pitäisi laittaa noin 20 sentin kerros karkeaa soraa.

Porakaivon puhdistus ammattilaiselle

Jos pihapiirin kaivo on porakaivo, kannattaa sen huolto ja puhdistus jättää Purhosen mukaan ammattilaiselle.

– Ennen kuin porakaivo pestään, kaivon pumppu nostetaan ylös. Jos on epäilystä, että kaivon rakenteissa on vikaa, kaivo kuvataan sisäpuolelta kaapelikameralla. Kaivo pestään todella pitkän letkun avulla, jonka päässä on suutin, joka suihkuttaa vettä eri puolille kaivon seinämiä.

Ammattilaisen tekemästä porakaivonpuhdistuksesta joutuu Purhiaisen mukaan veloittamaan noin 500-2000 euroa. Hintaa on hankala arvioida, sillä siihen vaikuttavat todella monet asiat.

– Jo pelkästään se vaikuttaa, onko kaivo urakoitsijan toimipisteestä 10 kilometrin päässä vai 200 kilometrin päässä, muistuttaa Purhonen.

Lue myös:

    Uusimmat