Pietarin kuvernöörinvaalit toiselle kierrokselle

Pietarin kuvernöörinvaalit eivät ratkenneet ensimmäisellä kierroksella.

Pietarin kuvernöörinvaalien ennakkosuosikki Valentina Matvijenko ei pystynyt keräämään yli puolia annetuista äänistä itselleen ja niin kaupungissa joudutaan järjestämään kahden viikon kuluttua vaalien toinen kierros. Kun varhain aamulla 99,5 prosenttia äänistä oli laskettu, Matvijenko oli saanut 48,6 prosenttia äänistä.

Toiseksi sijoittunut Anna Markova oli kerännyt 15,9 prosenttia äänistä. Peräti 11,0 prosenttia äänestäneistä äänesti kaikkia ehdokkaita vastaan. Jossain määrin yllätyksenä vaalien järjestäjille tuli se, että äänestysprosentti jäi hyvin alhaiseksi, 29,0 prosenttiin.

Presidentti Vladimir Putinin Luoteis-Venäjän alueen valtuutettu Matvijenko oli selvä ennakkosuosikki ja hänen odotettiin saavan jo ensimmäisellä kierroksella yli puolet äänistä. Putin itse antoi julkisuudessa Matvijenkolle selvän tukensa, josta muut ehdokkaat närkästyivät. Matvijenkon äänimäärän jääminen odotettua pienemmäksi merkitsee tappiota myös Putinille.

Alhaisen äänestysprosentin ja kaikkia ehdokkaita vastaan äänestäneiden suuren määrän voidaan katsoa olevan vastalause vaalikäytännölle, joka ei juuri anna kansalaisille todellisia valinnan mahdollisuuksia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat