Pieniä potilaita: Näin Teemun leikkaus sujui

Pienten potilaiden neljännessä jaksossa tutustuttiin Lastenklinikan leikkiosastoon. Teemu-vauva kävi leikkauksessa, Aida fysioterapeutilla ja Vilhon hengitystä autettiin lääkkeillä.

Pienet potilaat -sarjan neljännessä jaksossa jo aiemmin sarjassa esiintynyt Teemu pääsi leikkaukseen, jolla korjattiin synnytyksen aikana syntyneitä olkahermopunoksen vauriota. Äiti ja isä joutuivat jäämään leikkaussalin ulkopuolelle odottamaan Teemun leikkauksen ajaksi.

– Ensimmäinen asia on paikallistaa vaurion taso ja laajuus. Se on ehkä se kaikista vaikein tehtävä siitä syystä, että sieltä löytyy hermoja, jotka ei ollenkaan toimi, jotka ovat kokonaan poikki. Sitten löytyy rakenteita, jotka ovat osittain vaurioituneet, ja rakenteita, jotka ovat ehyitä, käsikirurgi AnttiSommarhem kertoi.

Leikkauksen jälkeen keho itse alkaa korjata vaurioita, ja elimistö rakentaa terveitä hermosäikeitä millimetrin päivävauhtia. Vaikka tuloksia ei näekään heti, leikkauksen tavoite oli se, että Teemu saisi käden esimerkiksi suuhun ja voisi nostaa olkapäätä vaakatason yläpuolelle.

– Kyllä se mun mielestä on ihan hyvin mahdollista, Sommarhem totesi.

Leikkauksen jälkeen Sommarhem kertoi vanhemmille leikkauksen kulusta.

Neljän viikon kuluttua Teemu palasi kipsin poistoon ja tarkastukseen. Vanhemmat kertoivat tunnelmiensa olevan hyvät nyt, kun yksi etappi oli takanapäin. Teemu pääsi tarkistuksen jälkeen kotiin kasvamaan ja harjoittelemaan uusia taitoja.

"Ongelma oli se, että keuhkoputket menevät suppuun"

Seitsemän kuukautta vanhan Vilhon vaikeaa hengitystä autettiin lääkkeillä.

– Hän on aika nuorena sairastanut ahtautta ja keuhkoputken tulehduksia. Ongelma oli se, että keuhkoputket menevät suppuun ja hengitys on vaikeaa, kuvasi lasten infektiolääkäri HarriSaxén.

Lääkkeidenannon aikana Vilhon kanssa tutkittiin kirjaa, jotta toimenpide olisi mukavampi. Vilho kuitenkin ilmaisi äänekkäästi ärtymyksensä toimenpidettä kohtaan. Hoidon jälkeen nuori mies kuitenkin rauhoittui nopeasti.

Leikeissään lapsi hallitsee tapahtumia

Lastenklinikalla jo aiemmin aikaa viettänyt, perinnöllistä munuaissairautta sairastava Eerik leikki jaksossa sairaalaa Lastenklinikan "leikkiosastosta". Monet lapset leikkivät sairaala-aiheisia leikkejä.

– Se on lapsen tapa käsitellä hänelle tapahtuvia asioita. Hän pystyy jollakin tavalla hallitsemaan sitä, mitä täällä tapahtuu, kuvasi lastentarhanopettaja KirsiKuusjärvi.

Lapsen sairaus ja hoito otetaan leikkiessä huomioon, mutta muuten leikit ovat tavallisia ja kunkin potilaan ikäluokalle sopivia.

"Älkää pelästykö, mutta kyseessä voi olla lasten reuma"

Jaksossa 5-vuotias Aida kävi fysioterapeutilla. Puolitoistavuotiaana Aidan vasen polvi oli turvonnut ja ollut kivulias.

– Lääkäri heti sanoi, että älkää pelästykö, mutta kyseessä voi olla lasten reuma, Aidan äiti kuvaili.

Kipulääke ei auttanut asiaa, ja polvesta olikin myöhemmin täytynyt poistaa nesteitä. Kun tulehdukset olivat rauhoittuneet, Aidan vasen jalka oli alkanut vääntyä. Jalan oli myös havaittu olevan toista jalkaa lyhyempi.

Lastenklinikalla fysioterapeutti Kristiina Kauppinen tutki Aidan jalat ja he tekivät yhdessä monenlaisia harjoitteita. Aidan vaivoihin riitti tällä kertaa pelkkä fysioterapia, ja hän kävisi jatkossa kontrollissa neljän kuukauden välein.

Pieniä potilaita -sarja keskiviikkoisin AVAlla klo 21!


AVA/Maria Aarnio

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja