Pienet ambulanssiyritykset ajavat toimintaansa alas – "Pelätään, että hinnat nousevat, laatua ei pystytä pitämään yllä ja syrjäseutujen palvelut näivettyvät"

Ensihoidon kuljetukset keskittyvät – pienet ambulanssiyritykset ahtaalla 2:12

Pienet ja keskisuuret ambulanssiyritykset joutuvat ajamaan toimintaansa alas ensihoidon kuljetusten keskittyessä voimakkaasti. Valtaosassa sairaanhoitopiirejä ensihoitopalvelu on järjestetty omana toimintana, vaikka niin sanottu monituottajamalli on yhä mahdollinen.

Varsinais-Suomessa kahdeksan ambulanssiyrittäjää joutuu lopettamaan toimintansa, kun kilpailutuksen tuloksena ensihoidon kuljetukset keskittyvät yhdelle yritykselle koko sairaanhoitopiirin alueella.

Ensihoidon ja päivystyksen liikelaitos kilpailutti kesällä kaikki maakunnan ensihoidon kuljetukset. Kilpailutus oli jaettu kolmeen erilliseen alueeseen ja kaikki kilpailutukset voitti Med Group Ensihoito Oy. Yrityksen omistaa Tradeka-Yhtiöt Oy.

– Se tarkoittaa tietenkin monopolia. Pelätään, että hinnat nousevat, laatua ei pystytä pitämään yllä ja syrjäseutujen palvelut näivettyvät pikkuhiljaa pois, sanoo sairaanhoitaja,  Tuomo Maavirta Somerolta.

Varsinais-Suomi on yksi kuudesta sairaanhoitopiiristä, jossa yritykset ovat olleet yhä osallisina ensihoitopalvelun tuottamisessa. Valtaosassa Suomea sairaanhoitopiirit ovat siirtyneet tuottamaan palvelun itse tai yhteistyössä pelastustoimen kanssa.

– Yrittäjyys on pikkuhiljaa painunut pois ensihoitoalalta ja näyttää siltä, että se häipyy kokonaan maasta, Maavirta sanoo.

Kiireettömien markkina käynyt kapeaksi

Yrittäjien mukaan myös kiireettömissä potilaiden siirtokuljetuksissa yritykset ovat joutuneet poistumaan markkinoilta tiukentuneen vaatimustason vuoksi.

EU:n komission linjauksen mukaan kiireettömät potilassiirrot ambulanssilla ovat Suomessa taloudellista toimintaa, jotka tulee kilpailuttaa.

– Kyllä nyt on viimeiset hetket järjestämisvastuullisilla sairaanhoitopiireillä arvioida, ovatko kustannukset pysyneet hallussa ja onko laatu kohdallaan. Mielestäni pitäisi palauttaa mahdollisuus siihen, että yksityinen ambulanssiyrittäjä pärjää siinä kilpailussa, toteaa Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.

Kujalan mukaan kunnat ovat jo raportoineet sairanhoidon kustannusten noususta.

– Toki siihen on liittynyt se, että myös vaatimukset ovat nousseet, mutta yhtä lailla yksityinen sektori olisi pystynyt myös näihin vaatimukseen vastaamaan, Kujala sanoo.

STM: Monituottajamalli on yhä mahdollinen

Hallitusneuvos Anne Ilkka sosiaali- ja terveysministeriöstä korostaa, että valta palvelutuotannon järjestämisestä on sairaanhoitopiireillä.

Suunta on kuitenkin ollut selvä: sairaanhoitopiirit ovat siirtäneet ensihoitopalvelua omaksi toiminnakseen sen jälkeen kun ensihoitopalvelun järjestämisvastuu siirrettiin kunnilta sairaanhoitopiirille vuonna 2010.

– Monituottajamalli on edelleen mahdollinen. Vaikka sairaanhoitopiiri hoitaa sen omana toimintanaan, niin se voi hankkia omaa toimintaa täydentävää toimintaa yksityisiltä, Ilkka sanoo.

Ilkan mukaan keskittymisen taustalla on monia syitä, muun muassa markkinoiden ja tehtävien muuttuminen. 

– Ensihoidon tehtävistä jo nykyisin on näitä monisairaita vanhuksia, jotka tarvitsevat ensihoidon apua. Yhä pienempi osa on tällaisia onnettomuuksia ja elottomia potilaita. Tässä on selvä muutos nähtävissä, Ilkka sanoo.

Suomen Yrittäjien mukaan noin 150 yritystä on lopettanut toimintansa vajaassa kymmenessä vuodessa järjestämisvastuun siirryttyä sairaanhoitopiireille.

– Suomessa 100 vuotta laadukkaasti ja hyvin toiminut monituottajamarkkina on lähes kokonaan romahtanut, Kujala sanoo.

Rinteen hallitus on linjannut, että tulevaisuudessa sote-palvelut ja pelastustoimi ovat maakuntien järjestämisvastuulla. Linjauksia ensihoitopalvelusta ei ole vielä olemassa.

– Toivotaan todella hartaasti sitä, että mahdollisesti tulevan sote-uudistuksen mukana on siellä myös selvä mahdollisuus yksityisillä yrittäjillä olla mukana toiminnassa, yrittäjä Tuomo Maavirta toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat