Pienessä osassa Suomea voidaan päästä tänään ihailemaan Kuun puolivarjopimennystä

36:01
Video: Suomessa ihasteltiin kuunpimennystä tammikuussa 2019.

Varsinais-Suomessa voidaan päästä ensi yönä ihastelemaan yhtä vuoden kolmesta Kuun puolivarjopimennyksestä.

Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan Suomen sääolosuhteet eivät kuitenkaan ole tapahtuman näkemiselle parhaimmat mahdolliset.

Puolivarjopimennys alkaa Suomessa tänään noin puoli yhdentoista aikaan illalla ja päättyy hieman ennen keskiyötä.

– Pimennys ei näy tällä kertaa Suomessa erittäin hyvin missään. Varsinais-Suomessa löytyvät tämän illan ja yön parhaat mahdollisuudet nähdä puolivarjopimennys, Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo.

Pimennys on voimakkaimmillaan Kuun noustessa Etelä-Suomessa, jolloin se on aivan horisontissa kiinni. Kuun noustessa myöhemmin muualla Suomessa pimennystä ei pystytä enää havaitsemaan.

– Sääolosuhteista näkyvyyteen vaikuttaa eniten pilvisyys. Kun Kuu on noussut aivan horisonttiin, niin jopa hyvinkin kaukana muualla maapallolla olevat pilvet, auer tai ilmansaasteet voivat vaikuttaa näkyvyyteen. Kuun pinta voi näiden myötä hämärtyä täysin, eikä pimennystä voi silloin havaita, Liljeström avaa ilmiötä.

Kuunpimennykset aiheutuvat Auringon, Maan ja Kuun sijaitessa lähes täysin samalla linjalla. Puolivarjopimennys syntyy, kun Kuu ajautuu Maan heittämään varjoon. Tuolloin Aurinko valaisee suuremman osan kuusta, ja toinen osa siitä joutuu Maan puolivarjoon.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja