Pienen kesämökin sisustus vaatii taituruutta – lue vinkit

Suomessa on lähes puoli miljoonaa kesämökkiä, ja lisää rakennetaan koko ajan. Vaikka uudet kakkoskodit ovatkin usein isompia ja paremmin varusteltuja, suuri osa mökeistä on edelleen pieniä, perinteisiä mummonmökkejä. Mutta miten mökki kalustetaan, jos neliöitä on vain pienen yksiön verran?

Mökin kalustukselta vaaditaan aika paljon, jos sama tila toimii niin keittiönä, olohuoneena kuin makuuhuoneenakin.

– Pienissä tiloissa kannattaa suosia monikäyttöisiä huonekaluja, jotta ahtaisiin neliöihin ei tarvitse sovittaa esimerkiksi sekä vuodetta että sohvaa, neuvoo myymäläkouluttaja Minna Timonen JYSK:stä.

Kätevin vuoteen ja sohvan yhdistelmä on vuodesohva tai hyvällä patjalla päällystetty sohvasänky. Myös runkopatjavuoteesta saa loihdittua päivän ajaksi sohvan, kun sen peittää päiväpeitolla tai huovalla ja tekee tyynyistä selkänojan.

– Vuodesohvista ja sohvasängyistä saa levitettyä parivuoteen kokoisen nukkumapaikan joko isäntäväelle itselleen tai sitten vieraille, ja niiden alle mahtuu hyvin säilytyslaatikoita, jos mökillä on pulaa kaappitilasta.

Apua varavuoteista

Mökillä on useimmiten pulaa nukkumapaikoista, sillä sekä kutsuttuja että kutsumattomia vieraita riittää pitkin kesää. Jos sohva- ja sänkyarsenaali ei riitä, avuksi kannattaa ottaa kokoontaitettavat retkivuoteet tai rullattavat ja puhallettavat patjat.

– Motorisoitu ilmapatja on ehkä kätevin varavuode, sillä se menee tyhjänä todella pieneen tilaan ja sen saa täytettyä helposti. Useimmat patjat voi täyttää myös jalkapumpulla eli sähköä ei välttämättä tarvita. Jalkapumpun kanssa tosin saattaa tulla sen verran hiki, että kannattaa käydä saunassa vasta patjan täyttämisen jälkeen, Minna Timonen nauraa.

– Myös aurinkovuoteesta tai riippumatosta saa tarvittaessa varavuoteen. Etenkin lapset varmasti riemastuvat, jos saavat nukkua yönsä riippumatossa.

Muista myös:

– Kokoontaitettavat tuolit ja pöydät. Jos ruokailijoita on enemmän kuin istumapaikkoja, apu löytyy kokoontaitettavista kalusteista. Kun niitä ei tarvita, ne voi laittaa suppuun ja työntää varastoon odottelemaan seuraavaa kertaa.

– Säilytyspenkit. Kahdenistuttavat säilytyspenkit, joissa on säilytystilaa istuimen korkeuden verran, ovat toimiva kaluste pieniin neliöihin.

– Vakuumisäilytyspussit. Mökille lähdettäessä autoon pitää saada mahtumaan iso määrä tavaraa onkivapoja ja kylmälaukkuja myöten, ja perillä on löydettävä säilytyspaikka esimerkiksi vuodevaatteille, lakanoille tai pyyhkeille. Vakuumisäilytyspussi, josta ilmat poistetaan imurilla tai rullaamalla, mahtuu täytenäkin pieneen tilaan.

Deski/ MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja