Petteri Sihvonen väittää: TPS kärsii isosta dilemmasta kolmannen SM-finaalin alla – "En osaa suositella, kumpi on parempi"

Maalikooste: TPS - Tappara 6:14
Videolla maalikooste lauantain TPS:n ja Tapparan toisesta finaaliottelusta.

Jääkiekon SM-liigan finaaleissa TPS on jo pakkovoiton äärellä, kun se kohtaa kolmannen kerran Tapparan. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen uskoo, että TPS kamppailee tällä hetkellä kinkkisen pulman kanssa. Probleema liittyy siihen, mikä on oikea lähestymistapa.

Tappara voitti lauantain toisen finaalin, kun Charles Bertrandin heittokiekko pomppi jatkoerässä TPS-puolustajan Ruben Rafkinin kautta sisään.

Voitot ovat nyt Tapparalle 2–0.

Tämä tarkoittaa sitä, että TPS:n on käytännössä pakko voittaa tänään Tampereella, mikäli se mielii vielä kunnolla mukaan taistoon.

Tilanne ei ole täysin toivoton, sillä TPS paransi otteitaan toiseen finaalikamppailuun. Isossa kuvassa se oli jopa hitusen Tapparaa edellä.

– Jos TPS:n päävalmentaja Jussi Ahokas ja apuvalmentajat Sami Salo ja Kari Kalto ovat tehtäviensä tasalla – he pohtivat nyt dilemmaa. Ensimmäisen pelin opetus oli se, että pelkästään vetäytymällä ei pärjää. Toisessa pelissä he pelasivat enemmän oman identiteettinsä kautta. Kysymys kuuluu, että voiko TPS lähteä vieraskaukaloon pelaamaan tuota jälkimmäisessä pelissä nähtyä pelisapluunaa, kun he eivät saa yleisöltä sitä pientä ylimääräistä energiapiikkiä. Voivatko he pelata yhtä avoimesti myös Tampereella? Luultavasti vastaus on, että eivät voi. Mutta ajatellaanko siellä, että nyt ollaan all-in ja arpa on heitetty kehiin? Sihvonen kyselee.

Sihvonen ei usko ratkaisuun, jossa TPS yrittäisi nojata niin sanottuun välimalliin. Siinä se yhdistäisi vetäytymiseen ja aggressiiviseen, hyökkäysvoittoisuuteen peilaavan karvauspelin toisiinsa.

– Välimalli saattaa toimia monia muita, mutta ei Tapparaa vastaan. Tappara on niin raju ja luova kone, että se saattaa rankaista myös silloin, jos TPS on täysin oma itsensä, Sihvonen pyörittelee.

Vaihtoehtoja on kaksi. Joko TPS on vetäytyvä, träppiin nojaava tiivis ryhmä tai kukkopoikamainen prässikone.

– En osaa suositella, että kumpi on parempi. Ehkä suosittelen sitä, että kaikki peliin ja ottaa sen tuloksen vastaan, mikä sieltä tulee, Sihvonen valikoi.  

Yksi asia on kuitenkin varmaa. Mikäli TPS haluaa pärjätä finaalisarjassa, on sen saatava ylivoimapelinsä uomiin.

Mutta miten? Se on taas oma kysymyksensä.

– Mun mielestä ykkösylivoimaan pitäisi tuoda taas Aarne Intonen mukaan. Samaan aikaan Ville Lajunen ehdottomasti pois siitä. Tuntuu vähän, että ikään kuin valmennustiimi olisi Lajusen taskussa. Hän on epäonnistunut sekä siniviivalla että nyt siivessä. Ei hänen pitämiseensä ole oikein enää perusteita. Hän on ottanut oikeudekseen ampua mistä lystää. En usko, että tuo aukeaa mitenkään kuvioiden kautta. Siinä on tulppa, joka saattaa aueta miehistömuutoksilla, Sihvonen pohtii.

Ylivoima on kriittisessä asemassa, sillä TPS tarvitsisi lisää voimaa hyökkäyspeliinsä – nimenomaan erikoistilanteiden kautta.

– Jos muu ei ole sortunut, niin tuo sitten. He eivät meinaa saada happea tuota kautta, Sihvonen ynnää.

Tapparan ja TPS:n kolmas finaaliottelu käynnistyy tänään maanantaina kello 18.30. C Morella ja Subilla nähtävä lähetys pyörähtää käyntiin kello 18.

Lue myös:

    Uusimmat