Petteri Orpo MTV:lle: Naton kannattajia on eduskunnassa jo riittävästi – silmät ovat avautuneet

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi MTV:n Uutisextrassa, että jo yli kaksi kolmasosaa kansanedustajista kannattaa Suomen liittymistä Natoon. Orpo vaatii hallitusta kiirehtimään turvallisuusselonteon antamista eduskunnalle.

Petteri Orpon johtama kokoomus on jo pitkään kannattanut Suomen NATO-jäsenyyttä. Mielipidetiedustelujen mukaan suurin osa suomalaisista näyttää päätyneen samalla kannalle.

Eduskunnassa jo tarvittava enemmistö

Orpo arvioi MTV:n Uutisextrassa, että kansanedustajista jo yli kaksi kolmasosaa kannattaa Suomen liittymistä Natoon. On arveltu, että Nato-päätös saattaa vaatia eduskunnassa juuri tuon 2/3 -osan enemmistön. Asiasta päättää aikanaan eduskunnan perustuslakivaliokunta.

– Ihmisten silmät ovat avautuneet. Suomalaisten käännös Naton kannalle on merkittävä ja se heijastuu tietysti kansanedustajiinkin. Kyllä kansanedustajat kaikki näkevät tämän saman. Ja nyt ei ole kyse siitä kuka on ollut tässä oikeassa tai väärässä, vaan siitä, että pystymme yhdessä tekemään Suomen kannalta parhaan ratkaisun eli liittymään Natoon, sanoi Orpo.

Orpo kiirehtii turvallisuusselontekoa

Orpon mielestä hallituksen turvallisuusselonteko rönsyilee liian moniin aiheisiin ja siksi valmistelu uhkaa venyä.

– Edellytänkin hallitukselta sitä, että se tuo selonteon eduskuntaan niin nopeasti kuin mahdollista, koska selonteon myötä eduskunta sitten pääsee käsittelemään tätä mielestäni tärkeintä kysymystä eli Nato-kysymystä, totesi Orpo.

Venäjän vastatoimiin on varauduttava

Selonteon käsittelyaika pitäisi Orpon mielestä käyttää myös Venäjän mahdollisiin vastatoimiin varautumiseen.

– Käymme läpi sen, että olemmeko me varautuneet kaikkiin niihin uhkakuviin, joita tässä matkan varrella voi ilmaantua. Ehdimme myös korjaamaan ja vahvistamaan tilannettamme,  jos meillä on heikkouksia, totesi Orpo.

Orpon mukaan esimerkiksi turvapaikanhaun keskeyttäminen itärajalla pitää tehdä mahdolliseksi.

Ukrainan pakolaisista täytyy pitää huolta

Ukrainasta saattaa tulla Suomeen jopa 80 000 sotapakolaista tai vieläkin enemmän. Orpon mielestä Suomen pitää kantokykynsä puitteissa tehdä osansa heidän auttamisekseen.

Pakolaiset voivat tuoda helpotusta myös työvoimapulaan.

– Meidän pitää saada heidät työllistymään. Tämä on itse asiassa mahdollisuus, koska Suomessa on tunnetusti valtava työvoimapula. Esimerkiksi hoitajista ja monista muista työntekijöistä on pulaa, arveli Orpo.


Lue myös:

    Uusimmat