Mainos

Petteri Orpo: ”Ei tulisi mieleenkään keventää vain parempituloisten verotusta”

Kokoomuksen ministeriryhmä on aloittanut kesäkokouksensa Kokkolassa. Puolueen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo toi kokousväelle heti kärkeen positiiviset terveiset.

– Maan talous on hyvin vahvassa ja laajassa kasvussa ja tätä kasvua me haluamme jatkaa, sanoi Orpo.

Samaan syssyyn Orpo korosti, että jakovaraa ei ole.

– Ei, mutta jakovaara näyttää olevan päällä, vinoili Orpo viitaten hallituskumppaneiden esityksiin takuueläkkeiden roimemmasta nostosta.

Hän evästää hallituskumppaneita syksyn budjettiriiheen.

– Jos tällaisia toiveita takuueläkkeiden nykyistä suuremmasta nostosta on, toivon että tuodaan myös esitys, mistä ne rahat otetaan, sanoi Orpo.

Hän linjasi vielä omana näkemyksenään, että ylimääräisille euroille riittää kysyntää muuallakin.

– Jos meillä jotain ylimääräisiä euroja on, ne pitää käyttää osaamiseen ja koulutukseen, sanoi Orpo.

Kenen verotus alenee?

Hallituksen linjaus on, että ansiotulojen verotus ei kiristy. Nyt tulkinnanvaraa herättää kysymys kikyn aiheuttamista menetyksistä pieni – ja keskituloisille.

– Tästä saamme tarkemmat laskelmat. Mutta selvää on, että pelkästään parempituloisten verotus ei voi keventyä, viittasi Orpo esillä olleeseen solidaarisuusveron laskuun.

Keskusta ja Uusi vaihtoehto olisivat valmiita jatkamaan solidaarisuusveroa nykyisellään. Kokoomuksesta taas muistutetaan, että kyse oli määräaikaisesta ratkaisusta pari vuotta sitten. Tällä ratkaisulla solidaarisuusveron tuloraja laskettiin noin 90 000 eurosta 72 000 euroon.

Orpo ei suostu vielä ottamaan kantaa asiaan, vaan haluaa katsoa veroratkaisut yhtenä pakettina.

– Totean kuitenkin sen, että ei tulisi mieleenikään tehdä ratkaisua, joka keventäisi vain parempituloisten verotusta, sanoi Orpo.

Pakolaiskiintiö nousee?

Yksimielisyys kokoomuksessa vallitsee sen sijaan pakolaiskiintiön nostosta. Sisäministeri Paula Risikko olisi valmis korottamaan nykyistä 750 kiintiöpakolaisen määrää noin 300:lla.

– Tästä meillä on yksimielisyys. Itse asiassa haluamme viedä tätä sanomaa myös EU:n tasolle, sanoi Orpo.

Lievä närkästys valtasi kokoomusjohtajan, kun hän kommentoi liikenne- ja viestintäministeriön esiin nostamia hankkeita. Kyseessä on muun muassa Kokkolan sataman syväväylä ja Hailuodon siltayhteys.

– Nämä ovat heidän esityksiään, yhteensä 300 miljoonaa euroa, eikä näissä ole mitään priorisointia. Haluamme heiltä tiedon myös siitä, miten nämä rahoitetaan, sanoi Orpo.

Työllisyysaste on kokoomukselle keskeinen seikka, jonka kohenemiseen haluttaisiin lisää vauhtia.

– Kansallisen hätätilan paikka on nuorisotyöttömyydessä. Vaikka talous kasvaa, ei ole selvää että nuoret työllistyvät, sanoi Orpo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.