Petter Northugin, 38, temppu aiheutti valtaisan kohun Norjassa – nyt Therese Johaug lataa tylyn arvionsa

Aktiiviuransa jo vuonna 2018 lopettanut Petter Northug yllätti monet viime viikonloppuna hiihtämällä toiseksi Norjan cupin 20 kilometrin kilpailussa Nesissä. Sensaatiotulos käynnisti vuonomaassa välittömästi spekulaatiot 38-vuotiaan supertähden paluusta huipulle.

Norjan cupin 20 kilometrin kilpailussa viime viikonloppuna sensaatiomaisesti toiseksi venynyt Petter Northug on jälleen yksi hiihtohullun maan kuumimpia puheenaiheita. 

Kaksinkertainen olympiakulta- ja 13-kertainen MM-kultamitalisti on nostettu spekulaatioissa jopa mahdolliseksi arvokisahiihtäjäksi. Ensi vuonna hiihdon MM-kisat järjestetään Trondheimissa, Northugin kotimaisemissa.

– Hänellä on vielä monta vuotta jäljellä hiihtäjänä, Norjan maajoukkueen päävalmentaja Eirik Myhr Nossum kehaisee NRK:lle.

Nossum ei tyrmää ajatusta Northugin arvokisaosallistumisesta lainkaan.

– Jos on aikaa, tahtoa ja rahaa, se on mahdollista, Nossum tuumaa.

Northug Ylelle: "Valehtelisin, jos sanoisin, ettei ole mukavaa"

Viime vuosina tv-asiantuntijatehtäviin ja pitkän matkan klassikkokisoihin keskittynyt Northug vaikuttaa nauttivan hiihtonsa aiheuttamasta hämmingistä täysin palkein.

– Jos aion mennä MM-kisoihin, minun on kasvatettava hapenottokykyäni merkittävästi ja viettää aikaa paljon korkealla, niin kuin tein ennen Falunin MM-kisoja (2015). Minun on pidettävä myös huolta, että saan tarpeeksi nopeutta ja voimaa käyntiini, Northug tuumaa Adresseavisenille.

Ylen tavoittama Northug ei tyrmää ajatusta MM-osallistumisestaan.

– Minulla ei ole mitään todisteltavaa kenellekään, mutta valehtelisin, jos sanoisin, ettei ole mukavaa olla mukana tällaisissa spekulaatioissa.

Ylelle Northug korostaa haluavansa kisoihin ensi talvena ainoastaan sillä ehdolla, että hän on paikkansa omilla, tuoreilla näytöillään ansainnut.

Tänä keväänä Vasaloppetin 90 kilometrin klassikkokisan hiihtävä Northug huomauttaa Ylelle, ettei päätöksillä ensi kaudesta ole vielä valtaisa hoppu.

– Kun urheilin huipulla, olin aina päättänyt harjoituskauden rungon vappuun mennessä. Niin sen täytyy tapahtua nytkin. Jos palo ja motivaatio on silloin riittävä, ryhdyn töihin.

Johaugilta koruton arvio

Omia mahdollisia paluusuunnitelmiaan vielä panttaava Therese Johaug suhtautuu kollegansa Northugin aiheuttamaan hälinään kriittisemmin. Hän ei usko miehen paluun arvokisoihin olevan realismia.

– Uskon vain, että kilpailu on niin kovaa huipputasolla. On käytävä melko monessa maailmancupin kilpailussa, jotta voisi päästä ja tulla valituksi Norjan joukkueeseen, Johaug huomauttaa NRK:lle.

– Yhdestä Norjan cupin kisasta Nesissä on melko pitkä matka MM-kisoihin Granåsenissa.

Trondheimin MM-kisojen ohjelmaan kuuluu 50 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailu, mikä ennakolta ajatellen sopisi Northugin ominaisuuksille. Johaug huomauttaa Northugin panostaneen viime aikoina kuitenkin enemmän tasatyöntöharjoitteluun pitkän matkan kisoja varten.

– Ne ovat kuin kaksi eri lajia.

Johaug antaakin Northugin MM-osallistumisesta karun arvion.

– Kunpa voisin sanoa kyllä, mutta en usko siihen. 

Lue myös:

    Uusimmat