Pettääkö ääni kesken työpäivän – näin huollat ääntäsi

Monissa ammateissa oma keho ei ole enää se varsinainen työväline. Työtä tehdään istuen näyttöpäätteiden äärellä. Tämä saattaa johtaa siihen, että omaa ääntä ja kehoa käytetään vaillinaisesti.

Joskus kehoa myös saatetaan käyttää yksinkertaisesti väärin. Ääntä ei tuoda kunnolla ulos kehosta, vaan puhe on velttoa.

Ääni voi myös pettää, jos sitä ei huolla. Erityisen tarkkana äänensä kanssa joutuvat olemaan opettajat, luennoitsijat, konsultit, puhelinmyyjät tai esimerkiksi laulajat. Astmaatikot ovat myös oma lukunsa. Astmalääkkeiden käyttö voi kuivattaa limakalvoja ja ärsyttää ääntä. Lopputulos on, että ääni särkyy tai käheytyy. Myös parhaillaan käynnissä oleva siitepölykausi ja pölyinen ilma pistävät äänen koville.

Höyryhengitä, hyräile ja jumppaa

Ongelmat saattavat korjaantua lääkkeitä vaihtamalla. Toimivia kotikonsteja ovat esimerkiksi nenähuuhtelukannun käyttö, kurkunpään kosteuttaminen vettä juomalla tai höyryhengittäminen.

Äänenhuoltoa on myös äänen monipuolinen käyttäminen. Äänen syntymisessä tarvitaan lihaksia ja näitä lihaksia kannattaa treenata. Tämä käy niinkin yksinkertaisesti kuin hyräilemällä tai lauleskelemalla. Se on kuin äänen jumppaamista.

Rykiminen rasittaa äänihuulia. Rykimisen sijaan kannattaa mieluummin yskäistä kerran kunnolla. Toinen vaihtoehto on nielaista rykimisen sijaan. Ammattilaulajat välttävät rykimistä, sillä se rasittaa ääntä vähintään yhtä paljon kuin yskiminen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat