Petelius: On suuri onni ottaa kevät vastaan Suomessa

Viihteen monitoimimies Pirkka-Pekka Petelius kertoo, mikä keväisessä luonnossa on parasta juuri nyt.

"Kevät saisi kestää pitkään"

Tällä hetkellä odotan keväältä eniten sitä, ettei se edistyisi liian nopeasti. Kevät on ihanin vuodenaika, jonka soisi kestävän pitkään.

Juuri nyt esimerkiksi lintujen kevätmuutto on kiihkeimmillään. Seuraavaksi se huipentuu odottamieni hyönteissyöjien saapumisen jälkeen niin sanottuun arktikaan, eli arktisten vesilintujen läpimuuttoon. Eilen aamulla havaitsin kevään ensimmäisen mustapääkertun ja vieläpä pihallani.

Luonnon värikäs matto

Olemme keväässä myös aivan kevätaspektin kynnyksellä. Kevätaspektillahan tarkoitamme reheväkasvuisten ja kalkkipitoisten lehtometsiköidemme kukkaloistoa ennen puiden ja pensaiden puhkeamista niitä varjostaviin lehtiin. Silloin ravinteikkaassa maaperässä loistavat värikkäänä mattona paitsi sini-, valko-, ja keltavuokot, myös kevätesikot, mukulaleinikit, kevätlinnunherneet ja imikät.

Pääkaupunkiseudun ehkä paras ja suojeltu lehtometsikkö on hehtaarin kokoinen Mustavuori, joka sijaitsee Helsingin ja Vantaan rajalla.

Takatalvi kuuluu asiaan

Tätä kirjoittaessani sataa räntää. Se saa ihmiset usein huonolle tuulelle, koska kevät ottaa silloin takapakkia, ja usein kuuleekin puhuttavan takatalvesta eikä keväästä.

Minusta kuitenkin myös tuolloin on kyse vain ja ainoastaan keväästä, koska tämä "keikkuminen" tekee keväästä kevään. Se kuuluu asiaan. Sitä on kevät.

Kevät etelästä pohjoiseen

On suuri onni ottaa kevät vastaan Suomen kaltaisessa maassa, mihin kokonsa puolesta mahtuu monta kevättä.

Kun eteläisimmässä Suomessa jo hyönteissyöjälinnut ovat saapuneet ja monilla ovat pesinnät jo kiihkeimmillään, tuomet ovat kukkineet ja käet kukkuvat, on pohjoisimman Lapin kevät vielä "karuimmillaan". Siellä sinirinnat ja kapustarinnat virittelevät lauluaan. Herkkien kukintojen raottuessa varovasti kevätaurinkoon, saattaa vielä kesäkuun ensiviikolla lumi peittää hetkeksi kaiken alleen.

Lue myös:

    Uusimmat