Pese lattia oikein – katso vinkit eri lattialaaduille

Lattianpesuohjeita on varmasti yhtä paljon kuin on lattianpesijöitäkin. Tärkeintä on muistaa, että lattia pestään sen laadun mukaan, eikä vedellä saa lotrata turhaan.

Kaikkia lattioita kannattaa imuroida ja puhdistaa säännöllisesti, etteivät irtokivet ja lika pääse naarmuttamaan lattioita. Tahrat kannattaa puhdistaa heti niiden synnyttyä, ettei nesteitä kulkeudu lattian saumoista lattian alle, eikä tahra pinty lattiaan. Liikaa vettä ja liotusta tulee myös jokaisen lattian kohdalla välttää.

Laminaatti

Laminaatin kosteudenkestävyys on huono, joten puhdista tahrat heti. Usein laminaatille riittää, kun se pyyhitään nihkeällä liinalla. Pesuaineeksi sopii yleispesuaine, jossa ei ole saippuaa. Saippuapohjainen pesuaine voi jättää laminaatin pinnalle kalvon. Markkinoilla on erikseen pesuaineita laminaatille, joissa on sähköisyyttä poistavia ainesosia. Älä hankaa laminaattia, ettei pinta naarmuunnu tai rikkoonnu.

Puulattia

Maalaamaton puulattia 

Pese lattia kylmään veteen sekoitetulla mäntysuovalla. Käytä vettä vain tarpeellinen määrä. Hankaa juuriharjalla lautojen suuntaisesti. Älä anna veden seistä lattialla.

Maalattu puulattia

Pese lattia miedolla pesuaineella ja nihkeällä liinalla, joka on kierretty kuivaksi.

Parketti

Useimmiten parketille riittää nihkeällä pyyhkiminen. Miedosti emäksinen pesuaine pesee parketin hellävaraisesti.

Muovilattia

Muovilattian voi puhdistaa sekä nihkeä- että kosteamoppaamalla. Käytä yleispuhdistusainetta. Säännöllinen vahaus suojaa lattiaa ja tekee siitä likaa hylkivän.

Keraamiset laatat ja puristelaatat

Pyyhi kostealla ja pese silloin tällöin vahvasti emäksisellä pesuaineella ja harjalla.

Luonnonkivilattia

Älä anna nesteiden seistä luonnonkivellä. Luonnonkivi on huokoinen ja imaisee helposti happamat nesteet uumeniinsa. Pyyhi nihkeällä tai kuivalla liinalla. Kivilattiat voi suojata luonnonkiville suunnitellulla suoja-aineella, joka suojaa kiveä likaantumiselta ja naarmuuntumiselta.

Lue myös:

    Uusimmat