Pesäpallon sopupelirangaistukset eivät muuttuneet

Helsingin hovioikeus on pääosin pitänyt ennallaan pesäpallon sopupelijutussa langetetut tuomiot. Hovioikeus hylkäsi joitakin syytteitä avunannoista petokseen, mutta Vantaan käräjäoikeuden jakamiin rangaistuksiin ei tullut muutoksia. Käräjäoikeus tuomitsi 20 pesäpallopiireihin kuulunutta miestä petosrikoksista ehdolliseen vankeuteen tai sakkoihin.

Pesäpallon vuosia kestänyt sopupelijupakka saavutti torstaina viimeinkin päätepisteen, kun Helsingin hovioikeus antoi tuomionsa. Hovioikeus muutti vain vähän Vantaan käräjäoikeuden toissakesäistä päätöstä, jolla 20 pesäpallopiireihin kuulunutta miestä tuomittiin petosrikoksista ehdolliseen vankeuteen tai sakkoihin.

Nyt annettu tuomio jää lopulliseksi, ellei korkein oikeus myönnä jollekulle asianosaisista valituslupaa. Uutta suuroikeudenkäyntiä tuskin kuitenkaan nähdään. Hovioikeus hylkäsi näytön puutteen vuoksi joitakin avunantosyytteitä, mutta muutokset eivät vaikuttaneet rangaistuksiin. Hovioikeus piti käräjäoikeuden mittaamia sakkoja ja muutaman kuukauden ehdollisia vankeuksia oikeudenmukaisina.

Hyvinkään Tahkon fysioterapeuttina toiminut Jari Torkkel oli syytetyistä ainoa, jonka rangaistus koveni. Hänen sakkotuomionsa muuttui runsaan neljän kuukauden ehdolliseksi vankeudeksi, kun hovioikeus arvioi Torkkelin syyksi luetun petoksen törkeäksi. Hovioikeus perusteli ratkaisua sillä, että Torkkel hankki ja välitti soputietoa järjestelmällisesti ja suunnitelmallisesti. Lisäksi hän tavoitteli huomattavaa taloudellista hyötyä pelatessaan pitkävetoa yli tuhannen euron panoksella, jolla hän voitti yli 35000 euroa.

Sopupelijutussa oli kysymys viidestä vuonna 1998 pelatusta miesten superpesiksen ottelusta, joiden lopputulokset sovittiin ennalta. Pelit olivat Veikkauksen pitkävetokohteita, ja tietoa sopupeleistä käytettiin laajalti hyväksi vedonlyönnissä. Sopupeliskandaali ryvetti aikoinaan pahoin pesäpallon maineen. Nykyään laji on palannut sekä vedonlyöntilistoille että televisioon.

Veikkaukselle ei miljoonakorvausta
Tuomiot mitattiin rangaistusasteikon alapäästä. Hovioikeus toteaa rikosten olleen tahallisia ja suunnitelmallisia sekä vahingoittaneen pesäpalloa lajina, mutta otti lieventävänä seikkana huomioon jupakasta miehille aiheutuneet muut kielteiset seuraamukset. Hovioikeus kiinnittää huomiota myös Veikkauksen kehnoiksi arvosteltuihin kohde- ja kerroinvalintoihin, jotka tuomion mukaan aikaansaivat poikkeuksellisen houkutuksen rikoksen tekemiseen.

Oikeudellisesti moitittavaa Veikkauksen menettely ei silti ollut, eikä näyttöä löytynyt siitäkään, että Veikkaus olisi järjestänyt tahallaan ansan sopupelaajille. Avunantosyytteiden hylkäämisellä oli jonkin verran vaikutusta tuomittujen maksettavaksi määrättyihin vahingonkorvauksiin. Miehet tuomittiin korvaamaan Veikkaukselle rikoksella pitkävedossa saadut nettovoitot. Sen sijaan Veikkauksen noin 1,5 miljoonan euron korvausvaatimus niin sanotuista kokonaisvahingoista hylättiin sekä käräjä- että hovioikeudessa.

Valtaosa jo poissa superpesiksestä
Suurin osa tuomituista on jo vetäytynyt pääsarjatason pesäpallosta. Tätä nykyä siellä ovat vielä Petri Kaijansinkko Pattijoen Urheilijoiden kakkospelinjohtajana, Sotkamon Jymyssä pelaava Jani Petri Komulainen sekä Pasi Nurminen, joka tekee tänä vuonna paluun superpesikseen Kinnarin Pesiksen joukkueessa.

Viime kaudella superpesiksessä olivat vielä mukana myös Koskenkorvan Urheilijoiden pelinjohtaja Jari Alasmäki sekä pelaajat Jan Hautala ja Riku Kytösalmi, joka valittiin vuoden lyöjäkuninkaaksi ja vuoden jokeriksi. Hautalalla ei ole täksi kaudeksi sopimusta, Kytösalmi ja Alasmäki ovat ilmoittaneet lopettavansa aktiiviuransa. Pelaajien lisäksi Torkkel on yhä ollut mukana kuvioissa, viime kaudella Kinnarin Pesiksen fysioterapeuttina. Maisemaa on vaihtanut myös syytettyjen vastapooli, syyttäjä Ari-Pekka Koivisto. Vantaan kihlakunnansyyttäjänä sopupelisotkun työpöydälleen saanut Koivisto siirtyi hiljattain valtionsyyttäjäksi valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Lue myös:

    Uusimmat