Perussuomalaisten puoluesihteeri ex-jäsenensä rajuista ajatuksista: "Kyseisen herran yksityisajattelua"

–  Valtionhallinto ja viranomaiset toimivat polarisaation kiihdyttäjinä säätämällä lakeja ja vainoamalla toisinajattelijoita pakkokeinoja, poliisioperaatioita, syytteiden nostamista ja tuomioistuimia käyttäen.

Näin kirjoitti perussuomalaisten blogisivustolle huhtikuussa mies, jonka epäillään Ylen mukaan lähettäneen valepommeja puoluetoimistoihin eduskuntavaalien alla. Tapauksia tutkitaan Ylen mukaan terroristisessa tarkoituksessa tehtyinä laittomina uhkauksina. Kesällä poliisi sai Ylen mukaan viitteitä siitä, että sama mies valmistelisi rituaalimurhaa.

STT on saanut Pirkanmaan käräjäoikeudelta pakkokeinopäätöksen tätä koskien. Keskusrikospoliisi sai luvan televalvontaan.

43-vuotias pirkanmaalaismies oli vielä muutama kuukausi sitten perussuomalaisen puolueen jäsen. Puoluesihteeri Harri Vuorenpään mukaan epäillyn ajatukset eivät edusta perussuomalaisten linjaa. Hän ei kommentoi STT:lle sitä, erosiko mies omasta vai puolueen aloitteesta.

KRP ei Ylen mukaan ole aloittanut esitutkintaa murhasta tai sellaisen valmistelusta.

Puhuu akselerationismista

Yle kertoi nimimerkin suojassa Telegram-ryhmässä käydystä viestinvaihdosta, joka on yhdistetty epäiltyyn. Nimimerkki totesi muun muassa, että "mikä tahansa lauma tarvitsee kannanjalostusta, jotta ei rappeutuisi. Kaikkein eniten tämä pätee ihmislaumaan".

Perussuomalaisten viralliselle blogisivustolle kirjoitetuissa teksteissä sisältö on maltillisempaa. Mies puhuu kuitenkin akselerationismista. Akselerationismissa on kyse äärioikeistolaisesta, demokratian hylänneestä aatemaailmasta, jonka mukaan yhteiskunta pitää romahduttaa terrori-iskuilla, jotta päästään valkoisten hallitsemaan totalitaristiseen yhteiskuntaan. Erivärisiä ja muualta muuttaneita ihmisiä, vastakkaista aatemaailmaa edustavia poliitikkoja, juutalaisia ja erityisesti islaminuskoa harjoittavia ihmisiä pidetään uhkana.

Miten perussuomalaiset suhtautuu akselerationismiin?

–  Suoranaisesti akselerationismista en osaa sanoa, koska en suoraan sanottuna oikein tiedä, mitä se tarkoittaa. Mutta me emme kannata mitään ääritoimintaa, Vuorenpää sanoo.

STT kävi läpi muutamia kevään ja kesän aikana julkaistuja tekstejä internetin arkistosta, sillä epäillyn blogikirjoitukset on poistettu perussuomalaisten sivuilta.

"Suomessa poliittista väkivaltaa"

Suomessa on poliittista väkivaltaa, epäilty myös väittää. Hänen mielestään maahanmuuttopoliittisista päätöksistä on seurannut muun muassa, että valtava määrä suomalaisnaisia on joutunut ulkomaalaisten raiskaamiksi tai seksuaalisen ahdistelun kohteeksi.

Onko tämä yleisemminkin perussuomalaisten ajatus?

– Tämä ei liity puolueen ajatteluun millään lailla, vaan tämä on kyseisen herran yksityisajattelua. Poliittinen väkivalta on äärimmäisen vakava aihe kaikin puolin. Se, että sitä laajennetaan jonnekin muualle, on aika erikoista, Vuorenpää sanoo.

Blogeja ei syynätä

Vuorenpään käsityksen mukaan perussuomalaisten blogisivustolle voi julkaista tekstejä vapaasti sen jälkeen kun on saanut sinne tunnukset.

– Blogeja käydään satunnaisesti läpi ja varsinkin, jos saadaan vinkkiä, että siellä on jotain sopimatonta.

Vuorenpää muistelee, että blogitekstien poistamisesta olisi jo useampi kuukausi ja aloite poistamisesta tuli hänen mukaansa epäillyltä. Hän ei osaa sanoa, kuinka kauan tekstit olivat ehtineet olla nähtävillä.

STT ei ole tavoittanut rikoksista epäiltyä miestä puhelimitse.

Lue myös:

    Uusimmat