Tutkija: Perussuomalaiset löysivät ideaaliratkaisun Immos-kohuun

Monikulttuurisuuspuheillaan massiivisen kesäkohun nostattaneen kansanedustaja Olli Immosen (ps.) oma-aloitteinen määräaikainen ero on ideaaliratkaisu perussuomalaisille, arvioi Turun yliopiston erikoistutkija Erkka Railo.  

-Tämä oli taitava veto. Nyt puolue välttyy ottamasta kantaa tähän Immos-kohuun, Railo sanoo.  

Railon mukaan eron määräaikaisuus varmistaa samalla sen, että puolueen kansanedustajapaikkojen määrä ei pitemmällä aikavälillä vähene.  

Immonen kertoi tänään perussuomalaisten puoluetoimistossa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa pyytäneensä määräaikaista eroa puolueen eduskuntaryhmästä. Ero olisi voimassa lokakuun puoleenväliin saakka.  

-Kukaan ei ole painostanut minua tähän päätökseen, vaan aloite asiaan on tullut puhtaasti minulta itseltäni, Immonen korosti.  

Immonen hätkähdytti heinäkuussa Facebook-kirjoituksellaan, jossa hän sanoi taistelevansa viimeiseen asti monikulttuurisuutta vastaan. Immonen kirjoitti englanniksi "haaveilevansa vahvasta valtiosta, joka voittaisi tämän painajaisen nimeltä monikulttuurisuus". Hän sanoi uskovansa vakaasti kanssataistelijoihinsa, jotta he taistelevat yhdessä yhtenäisen Suomen kansan puolesta.  

-Se oli tarkoitettu hengennostatukseksi ja tsemppaamiseksi omille ystävilleni sekä Suomessa että Suomen rajojen ulkopuolella, Immonen selitti kohupäivitystään.  

Aiemmin kesällä huomiota herätti valokuva, jossa Immonen poseerasi Eugen Schaumanin haudalla yhdessä uusnatsistisen Suomen Vastarintaliikkeen jäsenten kanssa.  

  
Laantuuko kohu?  
  

Railo uskoo, että Immosen ympärillä käynyt kohu laantuu nyt, etenkin jos julkisuuteen ei tule uusia tietoja hänen yhteyksistään äärijärjestöihin.

Immonen vakuutti tiedotustilaisuudessaan moneen otteeseen, ettei hänellä ole yhteyksiä äärioikeistoon.  

-Näissä skandaaleissa on sellainen piirre, että jos henkilö jää kiinni muunnellun totuuden puhumisesta, tilanne ryöpsähtää silmille hyvinkin äkkiä, Railo muotoilee.  

Railo arvioi, että Immosen toistuvat vakuutukset saattavat haastaa tiedotusvälineitä penkomaan hänen taustojaan entistäkin tarkemmin.  
Immonen vakuutteli tiedotustilaisuudessa myös, ettei hän hyväksy väkivaltaa minkäänlaisena keinona edistää poliittisia päämääriä.  

Railon mielestä on pahasti ristiriitaista, että Immonen käy kunniakäynnillä kenraalikuvernööri Bobrikovin murhaajan haudalla mutta samalla irtisanoutuu kaikenlaisista väkivaltaisista toimintatavoista.  


Putkonen: Minä päätin listasta ja sen sisällöstä

Perussuomalaiset julkaisi tänään tiedotustilaisuudessaan listan henkilöistä, jotka ovat "panetelleet ja solvanneet" arvioidessaan puoluetta. Perussuomalaisten puoluetoimistolla työskentelevän Matti Putkosen mukaan he ovat kiihottaneet kansalaisia ja mediaa uhkaaviin vihapuheisiin.  

  Nimilista huvitti ja hämmensi

-Surullista, että Suomen ilmapiiri on vuonna 2015 tällainen. Suomen poliittisen johdon olisi osoitettava, että Suomi ei tingi länsimaisen demokratian ihanteista.  
Åbo Akademin professori Kimmo Grönlund.  

-Minusta se on hämmentävä tapa puolueelta reagoida ja muistuttaa menneiden vuosikymmenten poliittista vainoa. Tällaisten listojen julkaiseminen luo pelon ilmapiiriä, joka vaikeuttaa julkisen keskustelun käymistä. Samalla Perussuomalaiset siirtää huomion pois rasismista yhteiskunnallisena ongelmana itseensä ja omaan puolueeseensa.  
Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson.   

-Liekö elokuun helteet pehmittäneet pään? Onneksi säät ovat viilenemässä,  
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.  

-Onko kyse julkisuustempusta vai halusta pelottelemalla vaientaa käynnissä oleva rasismikeskustelu? Onko lista vain Putkosen päähänpisto vai myös Timo Soinin allekirjoittama?  
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen.  

-Perussuomalaiset yrittää kääntää keskustelun pois varsinaisesta asiasta. En pelkää jatkaa keskustelua rasismista, Timo Soini.  
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne Twitterissä.  

STT

Putkonen kertoo, että hän päätti itse tänään julkaisemallaan listalla olleet nimet. Putkosen mukaan puoluejohto ei ollut myöskään tietoinen siitä, että jonkinlainen nimilista on tulossa.  

Putkosen mukaan listan tarkoituksena on kysyä, onko perussuomalaisten Olli Immosen kirjoitus listalla olevien mielestä "juridisesti vai poliittisesti rasistinen". Vielä aamupäivän infossa Putkosen kysymys listalla oleville oli, ymmärtävätkö he, mitä heidän toimintansa tekee yhteiskuntarauhalle.  

-Puoluehallituksen jäsenet ovat olleet minuun tiukasti yhteydessä ja vaatineet, että pitää viedä joitakin (asioita) oikeuteen tai muualle. Tämmöiseen en ole vielä päätynyt vaan siihen, että otetaan tämä lista. Tämä on aivan henkilökohtainen ratkaisu, Putkonen sanoo.  

Listalle joutuneet ovat pitkin päivää kummastelleet ulostulon todellista tarkoitusperää.

Esimerkiksi kansanedustaja Li Anderssonin (vas.) mukaan lista luo pelon ilmapiiriä ja vaikeuttaa julkisen keskustelun käymistä.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) puolestaan vertasi listaa Facebookissa Yhdysvaltain presidentin Richard Nixonin vastustajistaan tekemiin listauksiin.  

-Ei ole kysymys mistään muusta listasta kuin siitä, että henkilöt jatkoivat vihapuhetta perussuomalaisia kohtaan. Keskusrikospoliisi totesi selvästi, että Immosen kirjoitus ei täytä heidän väittämiään määreitä, Putkonen sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat