Mainos

Perussuomalaiset ja kokoomus alentaisivat veroja eniten – MTV:n vaalikone paljastaa puolueiden suhteen verotukseen, katso lista

1:34
Perussuomalaiset ja kokoomus alentaisivat veroja eniten .

Eduskuntapuolueista kokoomus ja perussuomalaiset haluaisivat edelleen laskea Suomen kokonaisveroastetta. Vasemmistoliitto, vihreät ja SDP taas suhtautuvat veroasteen alentamiseen epäilevämmin.

Puolueiden verokannat käyvät ilmi MTV Uutisten vaalikoneesta. Vaalikoneen väittämä oli, että "Kokonaisveroastetta pitäisi edelleen laskea".

Eri puolueiden keskivertovastaukset näkyvät alla olevasta taulukosta. Taulukon ensimmäinen luku kertoo, miten moni puolueen ehdokas on vastannut kysymykseen. Toinen luku on keskiarvo puolueen edustajien vastauksista.

Mitä pienempi luku on, sitä vähemmän puolue alentaisi verotusta. Jos taas luku lähenee sataa, puolue suhtautuu veroasteen alentamiseen hyvin myönteisesti.

Taulukkoon korjattu 27.3. Liberaalipuolueen, Feministipuolueen ja Piraattipuolueen arvot, jotka olivat virheelliset koodausvirheen vuoksi.

PuolueVastaajien lukumääräArvio väittämästä, 0–100
Aito suomalainen yhteislista162
Eläinoikeuspuolue1221
Feministinen puolue3316
Feministipuolue138
Itsenäisyyspuolue2749
Kansalaispuolue3563
Keskusta13256
Kokoomus18278
Kommunistinen Työväenpuolue3315
Kristillisdemokraatit13149
Liberaalipuolue3290
Liike Nyt8665
Perussuomalaiset17873
Piraattipuolue7155
Reformi456
RKP8361
SDP17536
Sininen Tulevaisuus8560
Sitoutumaton649
Suomen Kansa Ensin1872
Tähtiliike7860
Valitsijamiesyhdistys288
Vasemmistoliitto15322
Vihreät19332

Kokoomus tahtoo verot alas

Eduskuntapuolueista mieluiten verotusta alentaisi kokoomus. Kokoomusehdokkaiden vastausten keskiarvoa kuvaava luku on 78. Perussuomalaiset on liki kokoomuksen linjoilla.

Kielteisimmin veronalennuksiin suhtautuvat eduskunnan vasemmistopuolueet. SDP:n vastausten keskiarvoa kuvaava luku on 36 ja vasemmistoliiton 22. 

Vihreät kuuluu verotuskymyksessä vasemmistopuoleiden joukkoon. Vihreiden ehdokkaiden vastausten keskiarvoa kuvaava luku on 32. Vihreät suhtautuu verojen alentamiseen siis keskimäärin jopa hieman kielteisemmin kuin SDP.

Keskusta, siniset, tähtiliike, kristillisdemokraatit ja RKP sijoittuvat verokannassaan oikeiston ja vasemmiston välimaastoon. Esimerkiksi keskustalaisten vastausten keskiarvoa kuvaava luku on 56. 

Tutkija: Kysymys jakaa puolueet selvästi

MTV Uutisten vaaliasiantuntija, valtiotieteen professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista pitää tuloksia odotettuina. Vaalikoneen tulos vahvistaa käsitystä, jonka mukaan perussuomalaiset sijoittuu oikealle ja vihreät vasemmalle.

Vaalikoneessa myös kysymyksenasettelu vaikuttaa siihen, että kokoomus ja perussuomalaiset sijoittuvat lähelle toisiaan. 

– Jos olisi kysytty esimerkiksi tuloverotuksen progressiivisuutta, niin en ole varma, olisiko perussuomalaiset ollut yhtään samoilla linjoilla kuin kokoomus.

Tulokset osoittavat Grönlundin mukaan sen, että vihreät on sosiaali- ja talouspolitiikan kysymyksissä selvästi vasemmalla.

– Eikä varmasti ole mikään sattuma, että Antti Rinne (sd.) sanoi, että hän muodostaisi hallituksen mieluiten vasemmistoliiton ja vihreiden kanssa.

Grönlundin mukaan kysymys kokonaisveroasteesta toimii hyvänä mittarina sille, millaisia perustavanlaatuisia eroja puolueiden ajattelussa on, sillä kysymys jakaa ryhmät selvästi eri joukkoihin.

Juttua korjattu 27.3. kello 13.31: Taulukkoon korjattu Liberaalipuolueen, Feministipuolueen ja Piraattipuolueen arvot, jotka olivat virheelliset koodausvirheen vuoksi.

Mikä kokonaisveroaste?

Kokonaisveroaste on verotuksen tason mittari.

Se tarkoittaa julkisen sektorin keräämien pakollisten verojen ja veronluonteisten maksujen vuosikertymää suhteessa saman ajanjakson bruttokansantuotteeseen. 

Suomen kokonaisveroaste oli 43,3 vuonna 2017.

Lähde: Veronmaksajain keskusliitto

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja