Perussuomalaiset huolissaan sote-uudistuksen kiireestä ja rahoituksesta: "Monien kaupunkien tilanne tulee olemaan huolestuttava"

Oppositio kritisoi sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyä liiallisesta kiireestä 2:10
Video: Oppositio kritisoi sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyä liiallisesta kiireestä.

Sote-uudistuksen etenemistä seurataan eduskunnassa jännittyneissä tunnelmissa. Kiire herättää kritiikkiä. Kansanedustaja Riikka Purran mielestä kehysriihen yhteydessä kiristettiin aikatauluja. 

– Ymmärtääkseni perustuslakivaliokunnassa on käyty tänään valmistavaa keskustelua eli lausuntoa odotetaan toivottavasti lähipäivinä. Sitten jäljellä on enää sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö, joka käsitellään suuressa salissa, kommentoi perussuomalaisten kansanedustaja, hallintovaliokunnan puheenjohtaja Riikka Purra.

Millainen käsittely teillä oli hallintovaliokunnassa asian tiimoilta?

– Käsittely oli aluksi aivan normaali eli perinpohjainen. Kuulimme paljon asiantuntijoita ja käytimme tähän paljon aikaa. Sitten hallituspuolueilta tuotiin hyvinkin yllättäen uusi hyvin tiukka deadline, josta ei sitten joustettu. Toimimme sitten deadlinen mukaisesti.

Kuinka paljon aikataulu muuttui?

– Alun perin ei oltu sovittua mitään tiukkaa päivä eli oli tarkoitus käsitellä lausuntoluonnosta niin kauan kuin siihen menee. Mutta meille kerrottiin tämä päivä, josta ei joustettu ja se oli aika poikkeuksellista. Jouduimme esimerkiksi äänestämään ylimääräisistä kokouksista.

– Oppositiossa tämä aiheutti huonoa mieltä, koska olimme toimineet oikein koko käsittelyn ajan. Emme missään nimessä tehneet mitään minkäänlaista turhaa viivyttelyä, mitä täällä viime kaudella todistettiin. Itse näen, että tämä liittyy jollain tapaa puoliväliriihessä tehtyihin poliittisiin sopimuksiin, että sote-lausunnot saadaan valiokunnista tiettyyn päivämäärään mennessä.

Mihin sillä teidän mukaan pyrittiin?

– Säätytalolla oli välillä vähän kriisiytynytkin tunnelma. Uskon, että soten eteneminen eduskunnassa on erityisesti keskusta-puolueelle hyvin merkittävää, sillä tavalla, että se on mahdollista saada ehkä ennen kesätaukoa saada maaliin.

– Näytti siltä, että sosiaalidemokraatit eivät ehkä aivan niin suurella innolla edistäneet tätä pakettia, kuin mitä keskusta olisi toivonut, ja sitten vaadittiin tällaisia varmisteluja.

Mistä erilainen into johtuisi?

– On aivan selvää, että paketti erityisesti kaupungeille ei ole kauhean hyvä. Sosialidemokraatit tietävät, että tämä maakuntaosio on erityisesti Keskustalle mieluinne. Uskon sen liittyvän tähän.

Pidättekö aikataulua realistisena? Että vielä ennen kesätaukoa lait saataisiin hyväksyttyä?

– Se riippuu perustuslakivaliokunnasta ja sosiaali- ja terveysvaliokunnasta. Uskon kuitenkin, että puolueet, erityisesti Keskusta, pyrkivät kuntavaaleissa käyttämään hyväkseen sote-tilannetta, että se näyttäisi läpimenoltaan hyvin varmalta silloin, kun vaalit pidetään.

Ja vielä loppuun, mitä mieltä itse sote-paketista?

– Nostaisin esiin erityisesti rahoitusmallin, johon liittyy useiden asiantuntijoiden mukaan merkittäviä ongelmakohtia. Erityisesti tämä kohdistuu kaupunkeihin. Monien kaupunkien, kuten Helsingin, Espoon, Vantaan, tilanne tulee olemaan aika tavallakin huolestuttava.

Lue myös:

    Uusimmat