Sote-uudistusta viedään nyt vauhdilla eteenpäin, mutta lakiin on tulossa korjauksia: "Jos käsittely menee syksyyn, niin sitten menee syksyyn"

Oppositio kritisoi sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyä liiallisesta kiireestä 2:10
Video: Oppositio kritisoi sote-uudistuksen eduskuntakäsittelyä liiallisesta kiireestä.

Pelkästään sosiaali- ja terveysvaliokunta on kuullut massiiviseen sote-pakettiin liittyviä kuulemisia yli 300 tahon edestä. Markus Lohen johtama valiokunta on saanut paketista lausunnot viideltä valiokunnalta. Sen sijaan lakivaliokunta on jäänyt odottamaan asian parissa työskentelevän perustuslakivaliokunnan kantaa asiaan. 

– Olemme saaneet jo viideltä valiokunnalta lausunnot, mutta emme tiedä tarkkaa päivää, milloin esimerkiksi perustuslakivaliokunnalta lausunto tulee. Odotamme sitä, kertoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi.

"Eduskuntaanhan on tultu tekemään töitä eikä oleskelemaan"

Oppositiossa kritisoidaan kovaa kiirettä ja sellaistakin kuulee, että valiokuntien työtapa ei enää olisi hyvän lainvalmistelun mukaista. Lohi on tyytyväinen oman valiokuntansa työhön.

– Olemme edenneet asianmukaisesti ja ripeästi valiokunnassa. Eduskuntaanhan on tultu tekemään töitä eikä oleskelemaan ja tällä periaatteella olen itse valiokunnassa töitä johtanut eikä meillä ole erityisiä ongelmia tämän suhteen ollut.

Ymmärrättekö te tämän opposition kritiikin?

– Ymmärrän, että oppositiosta kritisoidaan, jos eduskunnassa viedään eteenpäin asioita, joita he vastustavat.

"On varmasti asioita, joita joudumme korjaamaan ja tekemään muutoksia"

Oletteko tyytyväinen itse lakipakettiin?

–Kyseessä on valtavan suuri paketti. On täysin selvää, että valiokunnassakin on varmasti asioita, joita joudumme korjaamaan ja tekemään muutoksia. Mutta olen huomannut, että julkisuudessa on paljon myös väärää tietoa ja väärää käsitystä kokonaisuuden sisällöstä.

Mitkä nämä julkisuudessa olevat väärät tiedot ovat?

– Otan esimerkin rahoituksesta. On kannettu huolta siitä, että Uudenmaan väkirikkaille ja kasvaville seuduille tämä olisi rahoituksen osalta erittäin huono. Viimeisten saatujen tietojen perusteella tämä ei pidä paikkaansa, vaan erityisesti hankaluuksia tulee olemaan todennäköisesti niissä maakunnissa, joissa väestö vähenee. Siellä, missä väestö kasvaa, saadaan joka tapauksessa lisää rahaa.

Onko muuta väärää tietoa liikkeellä?

– Ei tule muuta isompaa mieleen. Mutta on selvää, että valiokunta joutuu varmasti käsittelyssään tekemään korjauksia siihen.

"Ei näissä ole tarkoitus kiireessä hutiloida mitään" 

Sote on valtava paketti. Miksi on niin kova kiire saada valmista?

– Itse koen, että ei meillä erityistä kiirettä ole, vaan kysymys on siitä, että kun tällaisia uudistuksiä käsitellään, joudutaan kuulemaan ja kuuntelemaan valtavasti asiantuntijoita ja se vain ottaa aikaa. Ei näissä ole tarkoitus kiireessä hutiloida mitään, vaan me otetaan se aika eduskunnassa, mitä paketin käsittely vaatii ja sitten tulee valmista, kun tulee valmista.

Eli ei haittaa, vaikka menee syksyyn?

– Pyrimme tietenkin käsittelemään asian ripeästi, jotta alkuperäisessä aikataulussa pysyttäisiin. Jos käsittely menee syksyyn, niin sitten menee syksyyn. Siitä ei kannata yöunia tässä vaiheessa menettää, eikä myöhemminkään, Lohi toteaa.  

Lue myös:

    Uusimmat