Perusruoka on allergiselle turvallisinta joulunakin

Tutuista perusraaka-aineista valmistettu ruoka on allergiselle henkilölle joulunakin turvallisin valinta, muistuttaa Allergia- ja Astmaliitto. Einekset sen sijaan sopivat allergisen joulupöytään harvoin, sillä valmisruokien sisältämät kananmuna, maitotuotteet, kala, kotimaiset viljat, mausteet, hedelmät ja pähkinät voivat aiheuttaa ongelmia allergiselle henkilölle. Ruokaa itse valmistettaessakin reseptit vaativat yleensä muokkaamista, jotta allergikkokin pääsee nauttimaan joulupöydän antimista.

Perinteinen rosolli valmistetaan ilman silliä ja munaa allergikolle sopivista kasviksista kuten punajuuresta, perunasta, porkkanasta, suolakurkusta ja kesäkurpitsasta. Laatikkoruuista jätetään tarvittaessa pois kananmuna, maito, kerma, voi ja mausteet ja korvataan allergikolle sopivilla raaka-aineilla. Kinkku ja kalkkuna sopivat hyvin allergisen joulupöytään, kunhan kinkun pintaa ei sivellä sinapilla eikä koristella neilikoilla. Kalkkuna voidaan maustaa suolalla ja muilla allergikolle sopivilla mausteilla. Riisipuuron voi keittää esimerkiksi omenamehuun tai sen tilalla voi tarjota hirssipuuroa. Mantelia ei suositella lisättäväksi allergiselle tarjottavaan joulupuuroon lainkaan.

Perinteiset joulumausteet aiheuttavat oireita

Mausteet kuuluvat jouluun, mutta valitettavasti jouluntuoksuiset kaneli, inkivääri ja kardemumma aiheuttavat eniten mausteallergian oireita. Suola, sokeri ja siirappi ovat turvallisia maun antajia, ja muina lisukkeina käytetään allergikolle sopivia mausteita.

Joulun leivonnaisissa ongelmia aiheuttavat mausteiden ohella kananmuna, maito, kerma, voi ja margariini, jauhot, pähkinät, mantelit ja rusinat. Vilja-allergiselle leivotaan sopivista jauhoista omaa leipää, johon jouluista makua saa esimerkiksi siirapilla ja sopivilla yrttimausteilla. Joululeivonnaiset kuten tortut, pullat ja kakut kannattaa valmistaa jo etukäteen sallituista jauhoista ja pakastaa ne kerta-annoksina myöhempää käyttöä varten. Pullan voi voidella vedellä tai siirapilla ja koristella sokerilla, hillolla tai marmeladipalasilla. Joulutortut voi täyttää esimerkiksi aprikoosimarmeladilla.

Allergiaperheen joulunajan ruokapulmiin saa lisää neuvoja Allergia- ja Astmaliiton Allergianeuvonnasta. Numerossa 0600-14419 vastataan kysymyksiin maanantaista keskiviikkoon kello 9 - 13 ja torstaisin kello 15 - 19. Neuvontanumero palvelee 21. joulukuuta saakka.

(Mtv3-Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja