Perusohjeilla pääsee pitkälle

Monet tahot ovat korostaneet perheen yhteisen ruokailun merkitystä tavallisessa arjessa. Keittiön pöydän ääressä keskustellaan päivän tapahtumista, siellä jaetaan huomiota ja vastuuta, se ympärillä opitaan tapoja ja ihmissuhdetaitoja, toisen huomioon ottamista. Eikä vähäisempänä ole kodin kulttuurin siirtyminen sukupolvelta seuraavalle.

Vaikka ruoka ja ravitseminen näissä tilanteissa on se, joka kokoaa perheen yhteen, korostuvat yllä mainitut asiat arvokkuudessaan. Jotta siis tärkein eli sosiaalinen kanssakäyminen saisi arvoisensa huomion, on arkiruoan oltava jotain helppoa ja nopeaa, terveellistä, monipuolista ja vielä hyvääkin.

Perusohjeiden avulla voi ruoanvalmistamisesta tehdä taidetta myös arkena. Kun onnistuneen lopputuloksen edellytykset ovat tiedossa, voi yhden ohjeen variaatioilla tehdä monipuolista ja vaihtelevaa ruokaa vaikka viikon jokaiselle päivälle.

Jauhelihamurekkeen perusohje

500 g jauhelihaa (nauta/nauta-sika/lammas)
1 dl korppujauhoja tai 3 viipaletta vaaleaa leipää
2 dl nestettä (kermaviiliä/kermaa/vettä/tms.)
1 sipuli
1 kananmuna
1-1 1/2 tl suolaa
1/2 tl musta- tai valkopippuria
(lisäksi muita mausteita: esim. kuivattuja tai tuoreita yrttejä, valkopippuria, paprikaa, tomaattisosetta, maustesekoituksia tms.)

1. Sekoita korppujauhot nesteeseen suuressa kulhossa ja anna niiden turvota noin 5-10 minuuttia.
2. Hienonna sipuli ja kuullota halutessasi paistinpannulla tilkassa öljyä.
3. Lisää sipuli, kananmuna, mausteet ja jauheliha turvonneisiin korppujauhoihin ja sekoita tasaiseksi.
4. Muotoile taikinasta lihapullia, pihvejä tai mureke vedellä kostutetuin käsin. Lihapullien sisään voit leipoa vaikka oliivin tai kuution fetajuustoa. Murekkeen puolestaan voi täyttää erilaisilla juustoilla, sienillä tai vihanneksilla.
5. Paista lihapullat ja pihvit uunissa 225 asteessa 15-20 minuuttia tai paistinpannulla öljyssä. Mureke kypsyy 200 asteessa noin 30 minuuttia. Kypsyyden voi tarkistaa painamalla tikun murekkeeseen. Kypsästä murekkeesta valuva neste on väritöntä.

Perunakiusauksen perusohje


4:lle

yht. 1 l kiinteää raaka-ainetta(esim. perunoita, kasviksia + kalaa, lihaa, kinkkua, tonnikalaa, fetajuustoa)
n. 2 dl nestettä(esim. maitoa, kermaa, kala-, kasvis-, lihalientä)
mausteita(kuivattuja yrttejä, suolaa, pippuria, erilaisia juustoja)

1. Kuori ja suikaloi tai viipaloi kasvikset. Jos käytät lihaa tai kalaa suikaloi myös se. Ruskista kokoliha ennen lisäämistä muihin raaka-aineisiin.
2. Mausta ainekset ja lado kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Kaada neste päälle ja kypsennä 175-200 asteessa 1-1,5 tuntia.

Keittojen perusohje


(4-5:lle)

Keittojen perusohjeen idea on, että nestettä ja kiinteitä raaka-aineita (pääraaka-ainetta ja kasviksia) käytetään tilavuudeltaan yhtä paljon eli 1 l netettä ja 1 l muuta.

1 l nestettä(jos käytät liemikuutioita, lisää 2 kuutiota / 1 l vettä)
300-500 g pääraaka-ainetta(esim. lihaa/ kalaa/ kanaa/ makkaraa)
2 rkl öljyä
vaihtoehtoisia kasviksia:
- juureksia: esim. porkkanaa, lanttua, sipulia, palsternakkaa, selleriä - vihanneksia: esim. kesäkurpitsaa, paprikaa, valkokaali, kukkakaalia)

mausteita /maustekastikkeita (esim. suolaa, pippureita, yrttejä, soijaa, tomaattisosetta)

MUUNTELUUN TAI LISÄKSI:
-valmista tomaattimurskaa
- kapriksia
- oliiveja
- maustekurkkukuutioita
- perunan asemasta pastaa
- liotettuja ja esikeitettyjä papuja
HUOM!
- Kala lisätään keittoon raakana valmistamisen loppuvaiheessa.
- Kokoliha ja broileri kannattaa ruskistetaan ennen keittoon lisäämistä.

1. Pese ja pilko valitsemasi kasvikset (3-5 erilaista). Arvioi pilkkomiesi kasvisten ja valitsemasi pääraaka-aineen määrä niin, että nestettä ja kiinteitä raaka-aineita (kasviksia ja pääraaka-ainetta) on tilavuudeltaan yhtä paljon (1 litra nestettä ja 1 litra muuta). Kuutioi tai suikaloi valitsemasi pääraaka-aine. Kypsennä etukäteen tarvittaessa.
2. Lisää kasvikset kypsymisjärjestyksessä, ensin juurekset sitten vihannekset. Hauduta kypsiksi. Mausta valitsemillasi mausteilla.
3. Lisää lopuksi kuutioitu kala tai kuutioitu ja ruskistettu liha. Jos käytät tuoreita yrttejä, lisää ne viimeisenä valmiiseen keittoon.

Lue myös:

    Uusimmat