Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Perusohjeilla pääsee pitkälle

tehdään yhdessä ruokaa
tehdään yhdessä ruokaaCopyright Alma Media Oyj 2001
Julkaistu 15.01.2002 15:02

Monet tahot ovat korostaneet perheen yhteisen ruokailun merkitystä tavallisessa arjessa. Keittiön pöydän ääressä keskustellaan päivän tapahtumista, siellä jaetaan huomiota ja vastuuta, se ympärillä opitaan tapoja ja ihmissuhdetaitoja, toisen huomioon ottamista. Eikä vähäisempänä ole kodin kulttuurin siirtyminen sukupolvelta seuraavalle.

Vaikka ruoka ja ravitseminen näissä tilanteissa on se, joka kokoaa perheen yhteen, korostuvat yllä mainitut asiat arvokkuudessaan. Jotta siis tärkein eli sosiaalinen kanssakäyminen saisi arvoisensa huomion, on arkiruoan oltava jotain helppoa ja nopeaa, terveellistä, monipuolista ja vielä hyvääkin.

Perusohjeiden avulla voi ruoanvalmistamisesta tehdä taidetta myös arkena. Kun onnistuneen lopputuloksen edellytykset ovat tiedossa, voi yhden ohjeen variaatioilla tehdä monipuolista ja vaihtelevaa ruokaa vaikka viikon jokaiselle päivälle.

Jauhelihamurekkeen perusohje

kolme sipulia
kolme sipuliaCopyright Alma Media Oyj 2000

500 g jauhelihaa (nauta/nauta-sika/lammas)
1 dl korppujauhoja tai 3 viipaletta vaaleaa leipää
2 dl nestettä (kermaviiliä/kermaa/vettä/tms.)
1 sipuli
1 kananmuna
1-1 1/2 tl suolaa
1/2 tl musta- tai valkopippuria
(lisäksi muita mausteita: esim. kuivattuja tai tuoreita yrttejä, valkopippuria, paprikaa, tomaattisosetta, maustesekoituksia tms.)

1. Sekoita korppujauhot nesteeseen suuressa kulhossa ja anna niiden turvota noin 5-10 minuuttia.
2. Hienonna sipuli ja kuullota halutessasi paistinpannulla tilkassa öljyä.
3. Lisää sipuli, kananmuna, mausteet ja jauheliha turvonneisiin korppujauhoihin ja sekoita tasaiseksi.
4. Muotoile taikinasta lihapullia, pihvejä tai mureke vedellä kostutetuin käsin. Lihapullien sisään voit leipoa vaikka oliivin tai kuution fetajuustoa. Murekkeen puolestaan voi täyttää erilaisilla juustoilla, sienillä tai vihanneksilla.
5. Paista lihapullat ja pihvit uunissa 225 asteessa 15-20 minuuttia tai paistinpannulla öljyssä. Mureke kypsyy 200 asteessa noin 30 minuuttia. Kypsyyden voi tarkistaa painamalla tikun murekkeeseen. Kypsästä murekkeesta valuva neste on väritöntä.

Perunakiusauksen perusohje


4:lle

hakataan sipuliahakataan sipuliaCopyright Alma Media Oyj 2001

yht. 1 l kiinteää raaka-ainetta (esim. perunoita, kasviksia + kalaa, lihaa, kinkkua, tonnikalaa, fetajuustoa)
n. 2 dl nestettä (esim. maitoa, kermaa, kala-, kasvis-, lihalientä)
mausteita (kuivattuja yrttejä, suolaa, pippuria, erilaisia juustoja)

1. Kuori ja suikaloi tai viipaloi kasvikset. Jos käytät lihaa tai kalaa suikaloi myös se. Ruskista kokoliha ennen lisäämistä muihin raaka-aineisiin.
2. Mausta ainekset ja lado kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Kaada neste päälle ja kypsennä 175-200 asteessa 1-1,5 tuntia.

Keittojen perusohje


(4-5:lle)

mittakannumittakannuCopyright Alma Media Oyj 2001

Keittojen perusohjeen idea on, että nestettä ja kiinteitä raaka-aineita (pääraaka-ainetta ja kasviksia) käytetään tilavuudeltaan yhtä paljon eli 1 l netettä ja 1 l muuta.

1 l nestettä (jos käytät liemikuutioita, lisää 2 kuutiota / 1 l vettä)
300-500 g pääraaka-ainetta (esim. lihaa/ kalaa/ kanaa/ makkaraa)
2 rkl öljyä
vaihtoehtoisia kasviksia:
- juureksia: esim. porkkanaa, lanttua, sipulia, palsternakkaa, selleriä - vihanneksia: esim. kesäkurpitsaa, paprikaa, valkokaali, kukkakaalia)

mausteita /maustekastikkeita (esim. suolaa, pippureita, yrttejä, soijaa, tomaattisosetta)

MUUNTELUUN TAI LISÄKSI:
-valmista tomaattimurskaa
- kapriksia
- oliiveja
- maustekurkkukuutioita
- perunan asemasta pastaa
- liotettuja ja esikeitettyjä papuja
HUOM!
- Kala lisätään keittoon raakana valmistamisen loppuvaiheessa.
- Kokoliha ja broileri kannattaa ruskistetaan ennen keittoon lisäämistä.

1. Pese ja pilko valitsemasi kasvikset (3-5 erilaista). Arvioi pilkkomiesi kasvisten ja valitsemasi pääraaka-aineen määrä niin, että nestettä ja kiinteitä raaka-aineita (kasviksia ja pääraaka-ainetta) on tilavuudeltaan yhtä paljon (1 litra nestettä ja 1 litra muuta). Kuutioi tai suikaloi valitsemasi pääraaka-aine. Kypsennä etukäteen tarvittaessa.
2. Lisää kasvikset kypsymisjärjestyksessä, ensin juurekset sitten vihannekset. Hauduta kypsiksi. Mausta valitsemillasi mausteilla.
3. Lisää lopuksi kuutioitu kala tai kuutioitu ja ruskistettu liha. Jos käytät tuoreita yrttejä, lisää ne viimeisenä valmiiseen keittoon.

Lisää aiheesta:

Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?Säästätkö sinäkin huomaamattasi satasen kuussa? Tätä et tiennyt kirjastostasiIkäraja 100 vuotta – näiden teräsmiesten kuntopiiriin ei kuka tahansa pääseBorrelioosiennätys uusiksi – eniten raportoituja tapauksia yllättävään aikaan: "On syytä yhä suojautua"Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"Suomalainen donitsiketju vakavissa vaikeuksissa
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 08:18
    Ruoka

    Mustaleima, punaleima ja sinileima – mitä eroa on emmentaljuustoilla?

  • 06:31
    Kirjastot

    Säästätkö sinäkin huomaamattasi satasen kuussa? Tätä et tiennyt kirjastostasi

  • Eilen18:50
    Vanhukset

    Ikäraja 100 vuotta – näiden teräsmiesten kuntopiiriin ei kuka tahansa pääse

  • Eilen17:30
    Punkit

    Borrelioosiennätys uusiksi – eniten raportoituja tapauksia yllättävään aikaan: "On syytä yhä suojautua"

  • Eilen17:24
    Arkiruoka

    Kanaruokien ehdoton klassikko valmistuu superhelposti: "Ei voi kauhean pahasti epäonnistua"