Mainos

Peruskoulun todistukset tasa-arvoisiksi

Uudistuksella on tarkoitus parantaa oppilaiden oikeusturvaa ja tehdä arvioinnista valtakunnallisesti vertailukelpoista.

Peruskoulun todistukset uudistuvat tänä keväänä ensi kertaa valtakunnallisesti vertailukelpoisiksi. Kullekin oppiaineelle on määritelty tietyt kriteerit, jotka täyttämällä oppilas voi saada todistukseensa kahdeksikon riippumatta siitä, mikä on koulun tai luokan taso.

Uudistuksella halutaan parantaa oppilaiden oikeusturvaa ja tehdä arvioinnista valtakunnallisesti vertailukelpoista.

- Kyllä se on ihan hyödyllinen mun mielestä se on just, että tasa-arvoisempaa enemmän, niinku just Helsingissäkin voi saada paljo paremman numeron kuin mitä oikeasti on tasoltaan, että pääsee just sinne lukioon, mihin haluaa, että opettajat on vähän epäreiluja siinä kohdassa, kokkolalaisen Hakalahden koulun 9-luokkakalainen Vilma Kinnunen arvioi.

- Sehän on vaan hyvä, että se tasapuolistuu tämä näin, eikä vaikuta sitten siihen arviointiin se missä asuu ja just tämä pärstäkerroin, kokkolalaisen Hakalahden koulun 9-luokkakalainen Ilkka Posio kertoo.

Opetushallitus ryhtyi uudistukseen, koska heitot yhdeksäsluokkalaisten päättötodistuksissa ovat olleet liian suuria. Samalla osaamisella on voinut saada numerokseen seiskan tai yhdeksikön riippuen koulusta, alueesta, opettajasta ja oppilaan henkilökohtaisista ominaisuuksista. Nyt numerolle kahdeksan on määritelty tarkat perusteet kussakin oppiaineessa.

- No kyllä sillä voi olla sekin merkitys, silloin ei vaikuta se mistä koulusta oppilas on lähtöisin, vaan hän on samalla viivalla pyrkiessään jatko-opintoihin, Hakalahden koulun rehtori Eija Mikkola kertoo.

Arvioinnissa keskitytään nyt laajemmin oppilaan aktiivisuuteen ja osaamiseen oppiaineen sisällä, myös muihin kuin kirjallisiin taitoihin. Viimeisimpien kokeiden ja niin sanotun nippelitiedon painoarvo pienenee, ja puntariin nousee monipuolisempi kokonaisuus.

Uudistus on ollut odotettu, sillä peruskoulun päättötodistuksella on merkittävä rooli haettaessa jatko-opiskelupaikkaa eri puolilta Suomea.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.