Mainos

Peruskoulun ryhmäkoko kasvaa useissa kaupungeissa

Valtion osoittama lisäraha perusopetuksen ryhmäkokojen pienentämiseen hukkuu säästöihin monessa kunnassa. Ensi syksynä opetusryhmien keskikoko saattaa päinvastoin kasvaa.

MTV:n uutiset selvitti tilanteen suurimmissa kaupungeissa, joista useimmissa ryhmäkokojen pienentäminen on nykytilanteessa pyyhitty pois tavoitelistoilta.

Viidessä isossa kaupungissa, kuten Vantaalla, ministeriön lisätuki on niin sanotusti vähennetty opetukseen kohdistuvista leikkauksista.

Kaupunkien logiikalla raha menee juuri sinne, minne pitäisi, vaikka ryhmäkoot itse asiassa kasvavat. Näin käy ensi syksynä Vantaalla, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä - myös mahdollisesti Tampereella, vaikka vielä viime viikolla toisin luultiin.

Lahdessa tiukka linja

Kuitenkin esimerkiksi lahtelaisessa Tiirismaan koulussa pienryhmäopetus onnistuu, kun valtion lisärahalla on palkattu resurssiopettajia. Lahdessa onkin lisärahan suhteen tiukka linja.

- Rehtorit ovat velvoitettuja raportoimaan sivistyslautakunnalle, miten nimenomaan tämä raha on käytetty ja kuinka paljon siitä on tunteja saatu ja minkälaista vaikuttavuutta tällä on opetukseen, sanoo suunnittelu ja kehittämispäällikkö Marja Spoof Lahden koulutuspalvelukeskuksesta.

Lahden lisäksi Kuopio osasi kertoa MTV:n uutisille käytännön esimerkkejä siitä, mitä ministeriön lisärahalla tehdään. Helsingissä ja Espoossa rahaa ei erityisesti korvamerkitty, mutta toisaalta peruskoulun keskimääräinen ryhmäkoko ei ensi syksynä kasvakaan.

Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) paheksuu kuntien tapaa käyttää ryhmäkoon pienentämiseen tarkoitettua rahaa.

Virkkunen sanoo, että jos raha käytetään kunnissa johonkin muuhun tarkoitukseen, opetusministeriö miettii rahan jakamista ensi vuonna uudelleen.

Opetusministeriö kerää paraikaa kyselyllä tietoa siitä, mihin ryhmäkokojen pienentämiseen tarkoitettu raha on kunnissa käytetty.

Katso Hanna Ruokankaan juttu (Huomenta Suomi 18.5.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.