Perun syrjäytetty presidentti määrättiin tutkintavankeuteen – Meksiko on valmis tarjoamaan turvapaikkaa

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador on paljastanut Castillon pyytäneen turvapaikkaa, jonka Meksiko olisi valmis myöntämään.

Perussa syrjäytetty presidentti Pedro Castillo määrättiin torstaina viikon tutkintavankeuteen. Päivää aiemmin maan kongressi äänesti Castillon syrjäyttämisen puolesta vain tunteja sen jälkeen, kun Castillo oli ilmoittanut hajottavansa kongressin ja muodostavansa hätähallituksen.

Syyttäjät tekivät ratsian presidentin kansliaan sekä joihinkin ministereiden toimistoihin etsiessään todisteita Castilloa vastaan. Hänen toimiaan tutkitaan ainakin vallankumousyrityksenä ja kapinointina.

Tuomari suostui syyttäjien vangitsemisvaatimukseen Castillon asianajajan vastusteluista huolimatta.

Perun presidentiksi nousi Castillon syrjäyttämisen jälkeen entinen varapresidentti Dina Boluarte.

60-vuotias Boluarte on kertonut olevansa tehtävässä Perun perustuslain mukaisesti vuoden 2026 heinäkuuhun eli Castillon alkuperäisen virkakauden loppuun.

Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador on paljastanut Castillon pyytäneen turvapaikkaa, jonka Meksiko olisi valmis myöntämään. Castillo kuitenkin pidätettiin ennen kuin hän ehti Meksikon suurlähetystöön.

Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrard kertoi myöhemmin, että Meksiko neuvottelee turvapaikan myöntämisestä Perun hallinnon kanssa.

Yhdysvallat ja EU tukevat ratkaisua

Boluarteen kohdistuu heti painetta saada Perun poliittinen tilanne rauhoittumaan. Castillon tukijat ovat jo järjestäneet mielenosoituksia monissa kaupungeissa.

Pääkaupungissa Limassa tuhannet mielenosoittajat marssivat vaatien Castillon vapauttamista, kunnes poliisi hajotti mielenosoituksen kyynelkaasulla ja otti kiinni lukuisia ihmisiä.

Ayacuchossa ja Punossa mielenosoittajat vaativat ennenaikaisia vaaleja.

Yhdysvallat on kehunut Perua demokraattisen vakauden säilyttämisestä. EU on ilmaissut tukensa poliittiselle, demokraattiselle ja rauhanomaiselle ratkaisulle.

Jo kuudes presidentti vuoden 2016 jälkeen

Perussa presidenttien virkasyytteet eivät ole harvinaisia. Maassa on nyt kuudes presidentti vuoden 2016 jälkeen.

Sinä aikana hän järjesteli hallitusta uusiksi moneen otteeseen, hänestä ja hänen perheestään aloitettiin useita tutkintoja ja hänen eroaan vaadittiin suurissa mielenosoituksissa.

Lue myös:

    Uusimmat