Perttu Häkkisen kuolemaan johtaneen onnettomuuden syy selvisi – traagisesta poismenosta on kulunut pian vuosi

Toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen kuoli 12. elokuuta 2018 pyöräilytapaturmassa Hakaniemenrannassa.

Vajaa vuosi sitten elokuussa Helsingin Hakaniemessä sattuneen pyöräilytapaturman syy on selvinnyt. Tapausta tutkineesta Onnettomuustietoinstituutista (OTI) ei vahvisteta nimiä, mutta kaikki tutkintaselostuksen yksityiskohdat täsmäävät onnettomuuteen, jossa kuoli toimittaja ja kirjailija Perttu Häkkinen.

Pyöräilyonnettomuus tapahtui Helsingin Hakaniemenrannassa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 12. elokuuta 2018 hieman kello neljän jälkeen aamuyöllä.

Ajoi korkeahkolla nopeudella

Tutkintaselostuksen mukaan Häkkinen ajoi polkupyörällään kerrostaloalueen kävelykannella pyörätien luiskaa pitkin korkeahkolla nopeudella. Ajoradan pinta oli kostea.

– Pyörätien luiskan alapäässä oli valkoinen puomilaite estämässä moottoriajoneuvojen ajoa kävelykannelle. Puomissa oli heijastinmerkinnät, selostuksessa kerrotaan.

Puomin pään ja luiskan ajosuunnassa katsottuna vasemmalla puolella olleen betoniseinän väliin jäi noin 40 senttimetrin levyinen tila.

Tutkintaselostuksen mukaan henkilö on todennäköisesti huomannut puomin liian myöhään ja jarruttanut voimakkaasti etujarrulla.

Etuhaarukka murtui

Voimakas jarrutus on todennäköisesti aiheuttanut etuhaarukan murtumisen, minkä seurauksena Häkkinen kaatui maahan.

– Rampin pituuden ja korkeuseron perusteella polkupyörän nopeus on ennen jarrutusta voinut olla jopa 30–40 kilometriä tunnissa. Polkupyörän kuljettaja menehtyi maahan kaatuessaan saamiinsa vammoihin onnettomuuspaikalla.

Tutkinnassa ei ole käynyt ilmi seikkoja, joiden mukaan henkilö olisi törmännyt mihinkään.

Tapahtumahetkellä oli pimeää. Pyörätien luiska oli valaistu ja valaistus oli toiminnassa. Tapahtumakohta on kuitenkin melko pimeä valaistuksesta huolimatta. Sää oli kirkas, keli ajoradalla oli kostea ja ilman lämpötila noin 15 astetta, selostuksessa kerrotaan.

– Äkkijarrutuksen seurauksena pyörän etuhaarukka, jossa oli jo entuudestaan väsymismurtumia, murtui. Väsymismurtumien syntyyn oli vaikuttanut toistuva etujarrun käyttö, mutta myös materiaali ja hitsaukset olivat heikkolaatuisia, tutkintaselostuksessa kuvaillaan.

Selostuksen mukaan yöaikaan pitkän valvomisjakson jälkeen liikkeellä olleen polkupyörän kuljettajan päihtymystila heikensi todennäköisesti havainnointi- ja toimintakykyä.

Pyörätien luiskassa on useita kovia betonisia törmäyskohteita (viereinen seinä, reunakivi, pinnoite), jotka ovat voineet edesauttaa seurauksien vakavuutta.

"Rakas ystävä on poissa"

Perttu Häkkinen kuoli vuosi sitten elokuussa Flow-festivaaliviikonloppuna. Julkisuudesta tunnetut henkilöt surivat Häkkistä sosiaalisessa mediassa.

Toimittaja ja tv-kasvo Maria Veitola muisti ystäväänsä ja työkaveria radio Helsingin, sekä Maria!-ohjelman ajoilta.

– Perttu Häkkinen, rakas ystävä, kollega ja työtoveri on poissa. Perttu oli harvinaisen sivistynyt, sydämellinen ja avarakatseinen ihminen, joka auttoi aina, kun kysyin apua. Viimeksi tänä kesänä, Veitola kirjoittaa Instagram-kuvan yhteydessä.

Toimittaja Tuomas Enbuske kertoo Häkkisen olleen ainoita, jotka tajusivat humaanista päihdepolitiikasta hänen keväällä 2018 tekemänsä Jari Sillanpään kohuhaastattelun aikana.

– Perttu Häkkinen oli silloinkin harvoja, joka tajusi mitä on humaani päihdepolitiikka. Häkkinen ei koskaan moralisoinut, vaan häntä kiinnosti todellisuus sellaisena kuin se on. Ei sellaisena, minkälaisena sen toivoisimme olevan, Enbuske kirjoittaa Instagramissa.


Myös räppäri Paleface kirjoitti miehestä Instagramissa.

– Rip Perttu Häkkinen (1979–2018).

Perttu Häkkinen työskenteli muun muassa Yle Puhe -kanavalla, jossa hänellä oli omaa nimeään kantava puheohjelma.

Taiteilijanimeä Randy Barracuda käyttänyt Häkkinen oli musiikkipiireissä tunnettu myös vuonna 1998 perustetusta elektronisen musiikin yhtyeestä nimeltä Imatran Voima.

Yhtye esiintyi viimeisen kerran Flow-festivaaleilla Perttu Häkkisen kuolemaa edeltäneenä perjantai-iltana.

Häkkisen onnettomuuden syyn selviämisestä kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat