Mainos

Pertti Salolainen: Vakoilulla voi olla miljardien haitat kansantaloudelle

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolainen (kok.) varoittaa, että suomalaisyritysten on varauduttava teollisuusvakoiluun entistä jämerämmin.

– Suomalaisten osaamisesta ja teknologiasta ollaan kiinnostuneita maailmalla. Jos tällaisia teollisuuden tärkeitä innovaatioita vuotaa, siinä voi olla miljardien menetys Suomen kansantaloudelle. Tämän vuoksi kaikkien pitäisi olla varovaisempia kuin mitä tänä päivänä ollaan, Salolainen kertoi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Salolaisen mukaan vanhat konstit yrityssalaisuuden pitämiseksi ovat parempia kuin pussillinen uusia teknologisia ratkaisuja.

"Ulkoasiainvaliokunnalla on perustuslain mukaan oikeus saada kaikki tarvitsemansa tieto. Mutta emmehän me voi pyytää sellaista tietoa, josta me emme tiedä mitään."

– Kuten presidentti sanoi, mustat kirjekuoret ovat jälleen alkaneet kiertää ulkoministeriössä. Vanhanaikaiseen viestintään on siirryttävä, sillä nykytekniikka on niin vaarallista.

Salolainen kiittää MTV Uutisia sen viime viikolla paljastamasta laajasta, ulkoministeriöön kohdistuneesta vakoilusta.  Hän on kuitenkin yhä ymmällään, miksei valiokunnalle kerrottu tapauksesta mitään.

– Tämä tuli tietoon tammikuussa ja nyt ollaan marraskuussa. Meillä on perustuslain mukaan oikeus saada kaikkea tarvitsemaamme tietoa. Mutta emmehän me voi pyytää sellaista tietoa, josta me emme tiedä mitään, Salolainen ihmettelee. Salolainen ymmärtää, ettei kaikkia tietoja voida paljastaa tutkinnallisista syistä.

MTV paljasti vakoilun

MTV Uutiset paljasti laajan ulkoministeriöön kohdistuneen vakoilun viime torstaina. 

Tietomurto oli havaittu jo kevättalvella, mutta siitä ei kerrottu julkisuuteen.

Kaikkein arkaluonteisinta tietoa ei ole ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan käsitelty murron kohteeksi joutuneessa verkossa.

Muiden valtioiden tietoja ei ole joutunut vääriin käsiin.  

– Emme edellytä, että jokaista tutkinnan yksityiskohtaa meille kerrotaan, mutta meidät on pidettävä ajan tasalla asioista, jotka vaikuttavat suhteisiimme ulkomaailmaan. Mitä eduskunnan ulkoasianvaliokunta tekee, jos sillä ei ole tietoa ulkopolitiikan asioista, Salolainen kysyy.

– Valiokunta on ollut luotettava, sieltä ei ole koskaan luottamuksellista tietoa vuotanut. On täysin käsittämätöntä, miksei meidän perustuslaillista oikeuttamme ole kunnioitettu, Salolainen jatkaa.

"Vakoiluvuotaja selvitettävä"

Salolainen haluaisi, että MTV Uutisille tiedon vakoilusta vuotanut taho selvitettäisiin.

– Tieto oli hyvin pienen piirin tiedossa. (Vuoto) on erittäin vakava kysymys, kenties viranomaistenkin pitäisi tästä tapauksesta kiinnostua.

Uutinen vakoilusta ei sinänsä yllättänyt Salolaista.

– Kaikki vakoilevat kaikkia. Saksa lähetti delegaation Yhdysvaltoihin, kun tuli tieto siitä, että liittokansleri (Angela) Merkeliä oli vakoiltu. Mutta onhan se hävytöntä, että eurooppalaisten johtajien puheluita on kuunneltu vuosien ajan.

 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.