Persoonalliset isänpäiväkakut

Aina ei tarvitse leipoa perinteistä kermakakkua. Miten olisi vadelma-turkinpippurikakku tai juustokeksikakku? Leivo tänä vuonna jotain uutta ja erilaista!

Isänpäiväkakku

Pohja

4 Pirkka Parhaat kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl (n. 60 g) Pirkka mantelijauhetta
1/2 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kostutukseen

n. 1 dl hedelmätäysmehua (esim. Valio 3 hedelmää)

Täyte

1 Pirkka Parhaat kananmuna
1 1/2 dl hedelmätäysmehua
1 dl Pirkka vispikermaa
2 rkl sokeria
1 rkl maissitärkkelysjauhoja (Maizena)
1 tl vanilliinisokeria
150 g Pirkka vihreitä siemenettömiä rypäleitä
1 banaani
1 tlk (410 g) Pirkka persikkaviipaleita

Kinuskikuorrutus

2 dl Pirkka vispikermaa
2 dl fariinisokeria
1 tl voita tai margariinia

Koristeluun

mantelilastuja paahdettuna
Tutti Frutti smoothie mix -makeisia (Fazer)

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne vaahtoon. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan. Paista 200 asteessa uunin alaosassa noin 20 minuuttia. Kumoa jäähtyneenä.

Valmista täyte. Sekoita muna, hedelmätäysmehu, kerma, sokeri ja maissitärkkelys kattilassa. Keitä kiisseliä koko ajan sekoittaen noin 3 minuuttia. Jäähdytä kylmäksi ja lisää vanilliinisokeri. Paloittele viinirypäleet, banaani ja valutetut persikat pieniksi paloiksi ja lisää kiisseliin.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta levyt ja jaa täyte tasan kahteen väliin. Anna kakun mehevöityä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli.

Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä kinuskia hiljalleen välillä sekoittaen noin 15 minuuttia, kunnes seos sakenee. Kinuski on valmista, kun pudotat tipan kinuskia kylmään veteen ja se jähmettyy kiinteäksi. Lisää lopuksi rasva. Kaada kuorrutus kakun pinnalle ja levitä myös reunoille. Koristele reunat paahdetuilla mantelilastuilla ja kirjoita pinnalle onnittelut isälle värikkäillä makeisilla.

Vadelma-turkinpippurikakku

400 g lehtitaikinaa

Täyte:

1 dl maitoa
2 rkl sokeria
1 dl turkinpippurirouhetta
6 liotettua liivatetta
1 prk (200g) sitruunarahkaa
2 dl kuohukermaa kevyesti vaahdotettuna

Vadelmahyytelö:

0,5 l vadelmia
3 dl marjamehua
2,5 dl hyytelösokeria

Kaulitse voitaikina puolen sentin paksuiseksi levyksi. Nosta taikinalevy leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (24 cm) pohjalle. Leikkaa reunan yli menevä osa veitsellä pois. Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Laita leivinpaperi taikinalevyn päälle ja kaada painoksi sen päälle kuivattuja herneitä, riisiä tai ohrasuurimoita.

Paista 220-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Nosta paino pois päältä ja jäähdytä pohja. Säilytä painoksi käyttämäsi herneet, riisit tai ohrat kuivassa paikassa ja käytä niitä uudelleen painona.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta maito, sokeri ja turkinpippuri rouhe. Sulata joukkoon liivatteet ja anna jäähtyä. Sekoita turkinpippuriseos rahkan joukkoon. Nostele lopuksi mukaan kermavaahto.

Kaada täyte pohjan päälle. Peitä kelmulla ja pane kylmään hyytymään neljäksi tunniksi.

Kiehauta mehu ja hyytelösokeri. Anna jäähtyä hieman. Ripottele kakun pinnalle jäiset vadelmat. Kaada hyytelöliemi päälle. Jäiset vadelmat hyydyttävät vadelmahyytelön nopeasti.

Isänpäivän marenkikakku

Pohja:

125 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 dl Myllyn Paras Erikoisvehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa

Marenkikuorrutus:

2 valkuaista
1,5 dl sokeria

Täyte:
1 prk kuohu- tai vispikermaa (2 dl)
1 prk maitorahkaa (200 g)
noin 3 rkl sokeria tai maun mukaan
1 tl vaniljasokeria
pari tippaa appelsiiniaromia
1 tlk persikoita

Vaahdota rasva ja sokeri. Erottele valkuaiset keltuaisista. Lisää keltuaiset rasva-sokeri vaahtoon yksitellen koko ajan sekoittaen. Lisää myös keskenään sekoitetut kuivat aineet sekä maito. Öljyä leivinpaperi ja levitä pohjataikina siihen ohuelti.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen vatkaten. Levitä marenki kuohkeaksi kerrokseksi pohjan päälle. Laita päälle vielä mantelilastuja ja paista pohjaa 175-asteessa n. 20 minuuttia kunnes se on kauniinvaaleanruskea.

Anna pohjan jäähtyä ja vatkaa täytteen kerma vaahdoksi, lisää siihen rahka, sokerit ja appelsiiniaromi. Kuutioi persikat pieneksi. Leikkaa pohjataikina keskeltä kahtia ja irrota lastan avulla leivinpaperista ja nosta vadille. Levitä kermatäyte ja hedelmät toiselle puoliskolle ja nosta toinen (marenkipuoli) päälle. Sihtaa ennen tarjoilua kakun päälle tomusokeria ja koristele mieleiseksi.

Juustokeksikakku

Noin 10 palaa

Keksikakkupohja:

1 pkt kauramuro- tai cookies suklaamurotaikinaa

Täyte:

4 liivatelehteä
n.1 dl mangososetta (esim. 125 g vauvanruokapurkki)
100 g sitruunatuorejuustoa
2 dl suklaarusinoita
½ dl sitruunamehua tai likööriä
1 tl vaniljasokeria
2 rkl sokeria
2 dl kevyt vispikermaa (rasvaa 20 %)

Päälle:

50 g valkosuklaarouhetta
1-2 limettiä tai sitruunaa

Painele sulanut taikina irtoreunaisen torttuvuoan pohjalle. Paista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla 10-15 minuuttia, varo paistamasta liikaa. Anna jäähtyä.

Liuota liivatteita kylmässä vedessä 10 min. Kuumenna mangosose kiehuvaksi esimerkiksi mikrossa. Puristele liivatteet pois liotusvedestään ja sulata ne kuumentamaasi soseeseen. Lisää seokseen tuorejuusto ja sitruunamehu. Vatkaa kerma sokerien kanssa vaahdoksi erikseen. Yhdistä siihen varovasti juustomangoseos sekä suklaarusinat.

Kaada hyytelö torttupohjalle. Hyydytä jääkaapissa. Koristele ennen tarjoilua limettiviipalein ja valkosuklaalastuin sekä halutessasi suklaarusinoin.

VINKKI: Käytä suklaarusinoiden tilalla rommirusinoita: liota 3 dl rusinoita vajaassa 1 dl:ssa rommia vähintään tunti.

Porkkanakakku appelsiinimarmeladilla

4 dl hienosti raastettua porkkanaa (n. 4 porkkanaa)
1 tlk ananasmurskaa
100 g pekaanipähkinöitä tai muita pähkinöitä murskattuna
3 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
4 kananmunaa
2 dl rypsiöljyä
2 tl ruokasoodaa
1½ tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
½ tl suolaa
2 tl kanelia
1 tl neilikkaa
1 tl muskottia

Kuorrute:

appelsiinimarmeladia
50 g pehmeää voita
200 g maustamatonta tuorejuustoa
170 g tomusokeria
1 rkl limemehua/sitruunamehua

Nosta kuorrutteen ainekset huoneenlämpöön pehmenemään. Vatkaa keskenään kananmunat ja sokeri, lusikoi joukkoon porkkanaraaste ja ananas. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja sekoita pienissä erissä taikinamassaan. Lisää joukkoon myös öljy. Levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista noin puoli tuntia 170 asteessa.

Kun kakku on valmis, nosta se ritilälle jäähtymään ja tee sillä välin kuorrute. Sekoita juustoon ja voihin tomusokeri sekä sitruunamehu. Jos kuorrute vaikuttaa liian juoksevalta, lisää enemmän tomusokeria. Levitä jäähtyneen kakun päälle ohut kerros appelsiinimarmeladia ja levitä tämän päälle valkoinen kuorrute. Koristele vetämällä kuorrutteen päälle haarukalla raitoja.

Jos käytät laakeaa uunipeltiä kakun paistamiseen, leikkaa jäähtynyt kakku kahtia, levitä toisen puolikkaan päälle appelsiinimarmeladia ja nosta toinen puolikas sen päälle. Päällystä ylin kerros marmeladilla ja kuorrutteella. Näin saat korkeamman porkkanakakun.

Lisää kakkuja löydättäältä.

Lähetä isänpäivä-kortteja Terkut-palvelusta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat