"Perkele, johan täällä on saanut olla" – Kun Jukka Virtasen syöpä alkoi edetä, mies tiesi aikansa käyvän vähiin

Rakastettu viihteen ja taiteen moniosaaja Jukka Virtanen on kuollut 3:45

Taiteen ja viihteen moniosaaja Virtanen on kuollut sairaalassa tänään. Hän sai syöpädiagnoosin melkein 20 vuotta sitten.

Pitkäaikaiseen sairauteen menehtynyt Jukka Virtanen kertoi syövästään avoimesti elämäkerrassaan Kuvassa keskellä Jukka Virtanen, joka julkaistiin vuonna 2008. Hän sai eturauhassyöpädiagnoosin vuodenvaihteessa 2001.

Sairaus löytyi sattumalta

Virtanen oli päätynyt seurantaryhmään, jossa PSA-arvoja mitattiin kuukausittain. Arvojen yhtäkkinen nousu vei Virtasen jatkotutkimuksiin, jossa hänen eturauhastaan tutkittiin. Tutkimuksissa eturauhasesta otettiin koepala.

– Tulokset lähetetään kirjeessä kolmen viikon kuluttua. Vaikka se olisi eturauhassyöpä, niin takaan, että tapamme sinut johonkin muuhun sairauteen, lääkäri oli Virtaselle todennut.

Poppamies lupasi parantaa sairauden

Virtanen lähti tutkimusten jälkeen Etelä-Amerikan lomalle kumppaninsa kanssa. Vuosi vaihtui Riossa, Titicaca-järvellä poppamies vakuutti parantavansa Virtasen sairauden.

Kolmen viikon Etelä-Amerikan matkan jälkeen Virtanen luki tuloksia kirjeestä, joka oli eteisen lattialla odottanut lomailijoiden paluuta. Hänen syöpänsä oli luokiteltu aggressiivisuudeltaan asteikolle seitsemän.

Syöpä ei ollut levinnyt, joten sitä hoidettiin sädehoidoilla. Seitsemän viikon ajan hän kävi hoidoissa viitenä päivänä viikossa. Syöpä saatiin kuriin, mutta miehen terveydentilaa seurattiin yhä kontrollikäynneillä.

Antoi syövälle kasvot

Kirjassaan Virtanen pohti myös, miten julkisuudessa syövästä puhuminen on vaikuttanut suomalaisiin. Hän puhui sairaudestaan avoimesti lehtihaastattelussa. Sillä oli myös vaikutuksensa.

”En ole mistään tekosistani saanut yhtä suurta palautetta. Soittoja tuli kymmenittäin. Miehet pysähtyivät kadulla kiittelemään ja kyselivät neuvoja. Monet yhteydenottajista kärsivät alapään ongelmista, mutta eivät uskaltaneet mennä tutkimuksiin syövän pelosta.” 

"En pelkää mitään"

Sittemmin Virtanen on puhunut julkisuudessa syövästään useita kertoja. Vuonna 2015 hän puhui sairauden etenemisestä ohjelmassa Retrohelmet. Hän tiesi aikansa käyvän vähiin. Eturauhassyöpä levisi pahoin, mutta Virtanen oli silti lähtenyt uutiset lääkäriltä kuultuaan pelaamaan biljardia kavereidensa kanssa. 

– Kerroin uutisen kavereille ja he olivat ihan sokissa. Sitten voitin koko matsin, nauroi Virtanen vuoden 2015 helmikuussa.

– Onhan tämä rankkaa perheelle, mutta en minä pelkää mitään. Perkele, johan täällä on saanut olla.

Tänään aamulla menehtynyt Virtanen tuli tunnetuksi viihteen ja taiteen moniosaajana. Hänet on tunnettu vuosien saatossa kirjailijana, runoilijana, toimittajana, sanoittajana, laulajana ja ohjaajana. 

Lue myös:

    Uusimmat