Mainos

Perjantaina tulee räntää ja lunta Itä-Suomessa - ja etelässäkin autoilijan olisi hyvä varautua talvirenkailla: "Huomisaamu on se kriittisin hetki"

Jos ajat tulevana viikonloppuna aamulla autoa, tarvitset jo talvirenkaita Itä-Suomessa. Pohjois-Karjalaan ennustetaan viikonlopulle jopa viiden sentin lumikerrosta, mutta tavoittaako lumi Etelä-Suomen?

Itä-Suomessa sään radikaali muutos tapahtuu jo torstain ja perjantain välisenä yönä. Sateet muuttuvat räntä- ja lumisateeksi, joten talvirenkaat ovat tarpeen.

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta arvelee, että jos viikonloppuna sataa eteläisemmässä Suomessakin jotain viikonlopun aikana, on se räntää tai lunta. Autoilijan olisi hyvä varautua liukkaaseen ajokeliin talvirenkailla. 

Pohjois-Karjalassa suurin tarve talvirenkaille aamulla

Perjantaiaamuna Pohjois-Karjalassa moni autoilija on pulassa, jos yrittää selvitä kesärenkailla.

– Pohjois-Karjalaan sataa eniten lunta, paikoin jopa viitisen senttiä. Lumi ja räntä sataa pitkin yötä. Huomisaamu on se kriittisin hetki, jolloin talvirenkaita tarvitaan, Pouta kuvailee.

– Lumen paras kertymä ulottuu ihan jostain Parikkalasta kohti Ilomantsia. Mitä lännemmäksi mennään, sitä heikompi sadealue on.

Savossa tilanne ei ole niin paha. Pohjois-Savoon lumi yltää heikommin, mutta Etelä-Savossa lunta voi tulla enemmän. Lappiin puolestaan on nyt tiedossa lähinnä pilvipoutaa.

Mustan jään riski on melko pieni, mutta olemassa 

– Ilma on sen verran kuivaa, että kuuraa tämän ei pitäisi synnyttää kovin helposti. Ainahan vesistöt voivat sen verran työntää kosteutta, että ne voivat aiheuttaa mustaa jäätä, Pouta sanoo. 

Mustan jään riski on silti aina olemassa, kun sää kylmenee.

Perjantaina lunta sataa jonkin verran idässä pitkin päivää, mutta lumen riski on perjantain ja lauantain välisenä yönä olemassa kaikkialla Suomessa. 

– Lauantain vastainen yö on sen verran kylmä, että jos sieltä jotain sataa, se on lunta. Etelässä ei todennäköisesti kuitenkaan sada mitään, mutta isot, sulat järvet voivat aiheuttaa jonkinlaista saderiskiä. 

– Maa on vielä sen verran lämmin, että lumi sulaa äkkiä ainakin etelämpänä. 

Lauantaista eteenpäin on vähäsateista, mutta kylmää

– Kohtalaisen kylmä tilanne jatkuu ainakin maanantaille ja tiistaille saakka. Vähän näyttäisi, että ensi viikon loppua kohden sää muuttuisi vähän lämpimämmäksi ja sateisemmaksi, Pouta summaa. 

Autoilijat saavat näin ollen hereillä liikkuessaan etenkin viikonlopun aikaan ja ensiviikon alussa. Talvirenkaat olisi hyvä olla jo alla, jos autoilee etenkin viikonlopun ja alkuviikon aikoihin.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja