Perjantain lakko: Näistä reissuista saat rahasi takaisin

Lakon vuoksi perutuista matkoista saa rahat takaisin.

Oheisessa listassa on tietoa siitä, millaisia ongelmia kansalaisille perjantain lakosta voi koitua ja miten rahallisia menetyksiä korvataan. 

Lentoliput 

Finnair tarjoaa mahdollisuutta siirtää lentoja, jotka olisivat torstaina, perjantaina tai lauantaina. Aikataulumuutoksista ja mahdollisista peruutuksista yhtiö aikoo kertoa keskiviikosta alkaen suoraan asiakkaille sekä muun muassa Twitterissä.  

Finnairista kerrotaan, että peruutetusta lennosta saa rahat takaisin, lento reititetään uudelleen tai sen voi siirtää.  

Samana päivänä peruuntuva lento reititetään uudelleen tai asiakas saa rahansa takaisin ja hänelle järjestetään huolenpito normaalin käytännön mukaan.

Jos lento viivästyy yli 5 tuntia, asiakas voi valita uudelleenreitityksen tai lipun hinnan palautuksen väliltä.

Mielenilmaus on ns. force majeure -tilanne, jolloin viivästyksistä ei saa Finnairin mukaan EU-vakiokorvausta.  

Lentokentälle pääsy eri puolilta Suomea voi olla perjantaina hankalaa, mutta vastuu ajoissa saapumisesta on Finnairin mukaan tässäkin tapauksessa asiakkaan.   

Junaliput 

Jos junavuoro peruuntuu lakon vuoksi, liput voi vaihtaa toiseen ajankohtaan. Korvaavat matkat tulee tehdä lokakuun loppuun mennessä.   

Jos lippuaan ei halua siirtää, lipun voi perua. VR maksaa lipun hinnan takaisin. Korvaavia taksikuljetuksia yhtiö ei maksa, koska vuorojen peruuntuminen ei ole yhtiöstä johtuvaa.  

VR selvittää vielä kuukausi- ja sarjalippujen korvaamista. Yhtiö tiedottaa asiasta myöhemmin.  
  

Bussiliput  

Myös bussilipuista on mahdollisuus saada rahat takaisin Matkahuollon kautta. Korvaus koskee niin kertalippuja kuin matkakortille ladattavia lippuja.   

Suurin osa bussiliikenteestä pysähtyy mielenilmauksen vuoksi perjantain aamukolmen ja lauantain aamukolmen välillä, mutta joitain yksittäisiä vuoroja voidaan ajaa. Oman yhtiön liikennöinti kannattaa tarkistaa erikseen Matkahuollosta tulevina päivinä.  

Esimerkiksi Onnibus ajaa perjantaina kymmeniä vuoroja esimiesvoimin. Åbus-yhtiö ajaa taas kaikki normaalit bussivuoronsa Helsingistä, Turusta ja Raisiosta omistaja- ja esimiesvoimin.   
Lakko ei myöskään koske tilausajoja.    

Laivaliput  

Eckerö Linen laivat Suomen ja Viron välillä liikennöivät normaalisti.

Jos laivaan ei ehdi lakon vuoksi, lippua on mahdollista siirtää lokakuun loppuun asti. Jos matkan haluaa perua kokonaan, korvausta menetetystä lipusta ei saa.   

Myös Viking Linen ja Tallink Siljan laivat kulkevat normaalisti. Molempien lähtöihin voi tulla pieniä viivästyksiä.  

Viking Linesta kerrotaan, että jos terminaaliin ei pääse lakon vuoksi, ostetun lipun voi perua tai siirtää. Perutusta lipusta maksetaan rahat takaisin.   

Tallinkista kerrotaan, että jos laivaan ei ehdi lakon vuoksi, lippujen korvaamista katsotaan tapauskohtaisesti.   

Päivähoito 

Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n mukaan lähes kaikki päiväkodit pidetään perjantaina auki. Kaikki koulut ovat myös auki.

Jos oma päiväkoti ei ole auki, perhe voi joutua palkkaamaan lastenhoitajan tai lasten kuljettamisesta voi koitua kustannuksia. 

Kuntaliiton mukaan kunnilla ei ole lakiin perustuvaa velvollisuutta hyvittää käyttämättä jääneitä päivähoitomaksuja tai osallistua lastenhoitajan palkkaamisesta koituviin kustannuksiin tai kuljetuskuluihin.  

Lue myös:

    Uusimmat