Perinteikkään F1-kisan ympärillä kuohuu: julkisuuteen vuotanut kirje herätti huolen sademetsän kohtalosta – tapahtumaketju alkoi Bernie Ecclestonen erikoisesta sopimuksesta

Brasilian GP:tä ollaan viety jo pitkään São Paulosta Rio de Janeiroon. Alustavat sopimukset asiassa on tehty, mutta Riossa ajettava GP on vielä kaikkea muuta kuin varma, vaikka optimistisimpien arvioiden mukaan se piti järjestää jo ensi vuonna.

F1-mediassa on kiertänyt viime päivinä kirje, jonka sarjan toimitusjohtaja ja puheenjohtaja Chase Carey on lähettänyt syyskuun puolivälissä Rio de Janeiron osavaltion virkaatekevälle kuvernöörille Claudio Castrolle.

Kirjeessään Carey kertoo tehneensä sopimuksen Rio Motorsports -nimisen, Yhdysvalloista käsin toimivan yhtiön kanssa Brasilian GP:n järjestämisestä Riossa. Kilpailun toteutuminen vaatii kuitenkin vielä useiden brasilialaisten viranomaisten hyväksyntää.

Merkittävin este kilpailulle on tässä vaiheessa se, ettei sille ole olemassa näyttämöä, mitat täyttävää kilparataa.

Projekti on Brasiliassa kovassa vastatuulessa, sillä paikka, johon rata on suunniteltu rakennettavan, on Rion kaupungin viimeinen jäljellä oleva sademetsäalue ja sen koskemattomuutta on noussut puolustamaan äänekäs kansanliike.

Sen kritiikki kohdistuu paitsi F1-sarjan myös Rio de Janeiron osavaltion johtoon. Vaikka Careyn tekemä sopimus ei sinällään edellytä, että Rion tulevan radan on sijaittava juuri edellä mainitulla sademetsäalueella, kaikki eivät katso hänen toimiaan Castron kanssa hyvällä.

Castro nousi Rio de Janeiron virkaatekeväksi kuvernööriksi elokuussa, kun korkein oikeus syrjäytti kuvernööri Wilson Witzelin puoleksi vuodeksi tähän kohdistuvan korruptiotutkinnan vuoksi. Witzelin epäillään ottaneen vastaan lahjuksia, kun osavaltioon hankittiin koronakriisin yhteydessä lääkintätarvikkeita ja -palveluita. Myös Castro on korruptiotutkinnan kohteena.

Witzelin mukaan tutkinnassa on kyse vain ja ainoastaan poliittisesta sirkuksesta, joka alkoi entisen terveysministerin väärästä todistuksesta. Taustalla vaikuttaa Rion viranomaisten aiemmin aloittama rahanpesututkinta, jonka kohteena oli presidentti Jair Bolsonaron lapset ja entiset alaiset. Witzelin mukaan hänen tapauksessaan syyttäjänä toimivalla henkilöllä on tiukat siteet Bolsonaroon.

Brasilian GP on ajettu Riossa vuosina 1978 ja 1981–1989. Näyttämönä toimi tuolloin paikallisen sankarin, kolminkertaisen maailmanmestarin Nelson Piquet’n mukaan nimetty rata, joka kuitenkin purettiin vuonna 2012 tulevien kesäolympialaisten alta.

Viimeisten vuosikymmenten aikana F1-seuraajille tutummaksi on tullut São Paulossa sijaitseva Interlagosin rata, joka on toiminut F1-osakilpailun näyttämönä kaikkiaan 38 kertaa. Yhteistyö São Paulon -kisajärjestäjien ja F1:n kaupalliset oikeudet vuodesta 2017 lähtien omistaneen Liberty Median kanssa on takunnut alusta asti.

Kun Carey ja kumppanit nousivat vajaat neljä vuotta sitten F1:n johtoon, heille valkeni hyvin nopeasti, ettei São Paulon -kisajärjestäjien tarvinnut maksaa sopimuskauden viimeisistä kisoista euroakaan. Ehdot oli neuvoteltu tällaisiksi entisen F1-mogulin Bernie Ecclestonen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja