Pelokas orpo karhunpentu "Pena" pääsi Sulo Karjalaisen hoivaan: "Aluksi se ärisi ja puri" – saa maitoa tuttipullosta kolmen tunnin välein

Kuhmosta löydetty orpo karhunpentu ”Pena” on saanut kodin Kuusamon Suurpetokeskuksesta Sulo Karjalaisen kodista. Pentu on jo voimaantunut ja alkanut tottua ihmisiin.

"Karhumiehenä" tunnettu Sulo Karjalainen hoitaa Penaa toistaiseksi omassa kodissaan.

–  Pena jakselee erittäin hyvin ja syö hyvin. Se pitää kolmen tunnin välein ruokkia ja annan sille tuttipullosta turkiseläimille tarkoitettua maitovastiketta, Karjalainen kertoo.

–  Luulen että se on joko tammi- tai helmikuun puolella syntynyt. Se on noin kolmen kilon painoinen.

Kiinteään ruokaan Pena totuttelee vasta myöhemmin. Alkuun sitä laitetaan vain varovasti tarjolle.

– Sillä on nyt vielä suolisto aivan tyhjänä kun sillä ei ole ollut äitiä, joka olisi ruokkinut sitä, Karjalainen sanoo.

Aluksi Pena ärisi ja puri

Ensikohtaaminen ei suinkaan ollut täynnä söpöyttä ja hellyyttä – jollaisena olemme tottuneet näkemään kuuluisan Juuso-karhun isäntäntä toimivan Karjalaisen karhukohtaamiset.

Pena oli hyvin peloissaan saapuessaan Karjalaisen hoivaan.

– Se laittoi aluksi hanttiin kovasti ja ärisi ja puri. Mutta kyllä se siitä sitten kun se pääsee tottumaan ja luottamaan ihmisiin. Sitten siitä tulee hyvä kaveri ja nyt siitä on jo tullut minulle kaveri.

Karjalainen käsittelee vielä Penaa hanskat kädessään välttyäkseen vammoilta.

– Jos ei ole käsineitä niin voi veri pian pilkistää, sillä on yhtä terävät hampaat kuin hauella.

Kokematon emo voi hylätä poikasensa helposti

Karjalainen kertoo, ettei poikasen hylkääminen ole karhulle lainkaan tavatonta. Näin voi käydä, jos emokarhu on säikähtänyt jotakin.

– Emo on joutunut lähtemään pakoon jotakin ja silloin se ei palaa jos se lähtee karkuun jostain. Pentu ei silloin jaksa seurata sitä, kun emo on kovempi laukkaamaan kuin pentu. Ei pentu pääse paljon mihinkään tuolla risukossa.

– Ensisynnyttäjä on vielä herkempi jättämään poikasensa. Sellainen jolla on useamman kerran ollut poikasia, rupeaa kyllä puolustamaan.

Emon ikävää poikanen ei kuitenkaan tunnu potevan.

– Ei se emoa ikävöi, mutta minua se rupeaa ikävöimään kun lähden sen läheltä pois. Se alkaa itkeä, että älä lähde.

Penan sukupuolesta ei ole vielä täyttä varmuutta

Karhunpoikanen on toistaiseksi nimetty Penaksi, mutta on myös mahdollista, että nimi vaihtuu myöhemmin Ainoksi. Tämä johtuu siitä, ettei Karjalaisella ole vielä sataprosenttista varmuutta siitä, onko Pena on poika.

– Toivoivat Kuhmosta että nimetään Penaksi jos on uros ja Ainoksi jos on naaras. Oletamme että se on uros ja se on hyvin todennäköistä. Mutta aluksi se huusi ja temppuili niin paljon, ettei sitä saanut tutkittua tarkemmin. Päällisin puolin katsoimme kun pojat sen toivat että kyllä se uros on, Karjalainen kertoo.

Muihin karhuihin Pena tutustuu vasta ensi vuonna

Muiden karhujen sekaan ei Penaa vielä uskalla päästää.

Vasta ensi vuonna nähdään, miten Pena otetaan vastaan muiden karhujen joukossa.

– Se laitetaan muiden joukkoon vasta ensi kesänä. Minulla on tyhjä tarha ja koppi, johon syksyllä laitan sen talviunille, Karjalainen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat