Pelisäännöt ullakko- ja kellaritiloissa sekä pelastussuunnitelma taloyhtiössä

Kerrostalojen ullakko- ja kellaritiloihin kertyy helposti kaikenlaista roinaa muuttojen ja remonttien yhteydessä. Ja ainahan on ihmisiä, joilla on taipumus säilyttää omia tavaroitaan yhtiön tiloissa, kun oma asunto tai varasto on liian pieni.

- Jos tällaisella täyteen ahdetulla ullakolla syttyy tulipalo, koko kiinteistö on vaarassa. Lisäksi se on riski pelastushenkilöstölle, riskiensuojelupäällikkö Virpi Teittinen Helsingin pelastuslaitokselta muistuttaa.

Sääntö on yksiselitteinen ja selkeä. Kulkuväylien on oltava puhtaat ja vapaat. Niillä ei saa säilyttää minkäänlaista tavaraa. Tämä koskee kaikkia ulos johtavia kulkuväyliä - myös rappukäytäviä, joissa esimerkiksi lastenvaunujen pitäminen on kielletty.

Joskus tulee tilanteita, joissa taloyhtiön on ryhdyttävä toimiin kaatopaikaksi muuttuneiden yhteistilojen siivoamiseksi. Sitä saattavat vaatia edellä mainittujen turvallisuussääntöjen noudattaminen, tai vuokrataloyhtiö muutetaan omistusasunnoiksi. Asukasta ja kulkijaa on vuosien mittaan riittänyt eikä kenelläkään ole enää kunnon käsitystä siitä, kenelle mikäkin ullakkokomero on aikoinaan kuulunut ja kenen tavaraa sieltä löytyy.

Pois tämä roju on kuitenkin saatava. Kuinka menetellään, Suomen Kiinteistöliiton johtava lakimiesHelena Kinnunen?

- Ensinnäkin täytyy tietysti ilmoittaa niin osakkeenomistajille kuin asukkaillekin riittävän ajoissa, että tällaista tyhjennysoperaatiota ollaan nyt käynnistämässä. Kohtuullinen ilmoitusaika voisi olla vähintään kahdesta neljään viikkoa. Ilmoitukset laitetaan yhtiön ilmoitustaululle ja asukkaiden postiluukkuihin, ja postitse niille osakkeenomistajille, jotka asuvat taloyhtiön ulkopuolella.

Mutta jokuhan voi väittää, että ei kerta kaikkiaan ole saanut tätä ilmoitusta?

- Sillä ei varmaankaan ole sinällään merkitystä, koska sitten yhtiön edustajat joutuvat osoittamaan, että pois kuljetetuilla tai mahdollisesti myydyillä tavaroilla ei ollut sellaista arvoa, että niitä jouduttaisiin korvaamaan.

Kuinka pyhä on sitten omaisuudensuoja noitten vinttikomerossa olevien tavaroiden kohdalla, jotka näyttävät kerta kaikkiaan hylätyiltä eikä omistajaa löydy?

- Tietysti pitää pyrkiä selvittämään, kuka sitä komeroa käyttää ja esittää suoraan hänelle vaatimus tulla poistamaan tavarat. Mutta, jos se on ihan selkeästi arvotonta - kaatopaikkatavaraa - niin kyllä yhtiö voi sen riskillään viedä pois. Silloin kannattaa kuitenkin varmistua siitä, että kaikki poiskuljetettava tulee luetteloiduksi ja myös valokuvatuksi, jotta sen arvo - tai arvottomuus - voidaan jälkikäteen osoittaa mahdollisten vahingonkorvausvaatimusten yhteydessä.

Arvoton tavara siis viedään kaatopaikalle ja arvokas kannattaa ottaa vaikka yhtiön säilöön ja yrittää pidemmällä tähtäyksellä myydä ja tallettaa näin saatuja varoja.

Myös pyöräkellareissa saattaa syntyä tällaisen julkisen siivouksen tarve. Pelisäännöt ovat sielläkin samat: pyydetään asukkaita etukäteen merkitsemään pyöränsä, minkä jälkeen huonokuntoiset pyörät kuljetetaan kaatopaikalle. Hyväkuntoiset otetaan säilöön tai yritetään vaikka oma-aloitteisesti myydä ja tallentaa varat siltä varalta, että omistaja löytyy.

Viestintä on erittäin tärkeää tässäkin asiassa. Asukkaiden on koko ajan hyvä tietää, mitä tapahtuu, koska ja miksi.

Taloyhtiön turvallisuussuunnitelma

- Tänä vuonna voimaan tullut uusi pelastuslaki puhuu pelastussuunnitelmasta. Se on dokumentti, johon kerätään kaikki taloyhtiössä mahdolliset ulkoiset tai sisäiset vaaratekijät. Pelastussuunnitelmassa on sen mukaisesti ohjeet erilaisten onnettomuustilanteiden varalta henkilöiden ja kiinteistön turvaamiseksi,Teittinen kertoo.

Taloyhtiön hallituksen velvollisuutena on valvoa, että taloyhtiöllä on lainmukainen pelastussuunnitelma. Se on tehtävä 1.1.2005 mennessä yli viisi asuntoa käsittävissä taloyhtiöissä. Hallitus myös nimeää turvallisuudesta vastaavat henkilön, kuten suojelujohtajan, ja huolehtii heidän kouluttamisestaan. Jos onnettomuus sattuu ja yhtiöllä ei ole pelastussuunnitelmaa, hallituksen jäsenet voivat joutua vastuuseen.

Lue myös:

    Uusimmat