Mainos

Peliriippuvuus yritetään havaita yhä aikaisemmin

Peliriippuvuuden varhaista tunnistamista ja hoitoa yritetään kehittää.

Sekä Kokkolassa että Lahden seudulla on alkamassa kokeilu, joka tähtää peliriippuvuuden parempaan tunnistamiseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on mukana molemmissa hankkeissa.

Suomessa arvioidaan olevan 110 000 rahapeliongelmista kärsivää ihmistä. Ongelma koskee kuitenkin paljon suurempaa joukkoa, koska myös pelaajan läheiset yleensä kärsivät ongelmasta, huomauttaa erikoistutkija Tuuli Lahti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kokkolan peliklinikka aloittaa toimintansa syyskuussa. Kyseessä on ensimmäinen päihde- ja mielenterveyspalveluiden yhteyteen rakennettu pysyvä peliklinikka. Keskus tarjoaa kuntoutuksen ja hoidon lisäksi myös alan neuvontaa, kertoo Kokkolan kaupungin kehittämissuunnittelija Saara Lång.

Ongelmapelaamisen ennakoidaan yleistyvän sitä mukaa kuin pelien saatavuus kasvaa.

– Ongelmaa ei ole helppo huomata. Pelaamista hävetään, ja moni yrittää salata sen viimeiseen asti, kertoo sosiaaliterapeutti Maria Wik-Kortel päihdehuollon palveluja tuottavasta kokkolalaisesta Ventuskartano ry:stä.

Retkahduksen vaara suuri

Peliriippuvaisten hoito vaatii moniammatillista yhteistyötä, Tuuli Lahti sanoo. Pelaamiseen liittyy usein muita ongelmia, kuten masennusta ja velkaongelmia.

Hoitoina käytetään yleisesti terapiaa ja sen tukena joskus lääkehoitoa. Osa pääsee ongelmasta omin avuin esimerkiksi vertaistuen avulla.

Vaikka peliriippuvuutta on hankala hoitaa, siitä voi parantua.

– Retkahduksen vaara tosin on suuri, koska pelitarjonta on valtavaa. Kun alkoholistille jo olutpullon sihahdus voi aiheuttaa juomishimon, niin samalla tavoin rahapelin näkeminen voi aiheuttaa ongelmapelaajalle retkahduksen, Lahti selittää.

Rahapeliongelmista kärsiviä on kaikissa ikä- ja sosiaaliluokissa. Miehet pelaavat enemmän kuin naiset, ja heillä peliongelmat alkavat nuorempina. Vaikka naiset aloittavat pelaamisen myöhemmin, tutkimusten mukaan heillä ongelma kehittyy nopeammin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.