Pelastusjohtaja MTV Uutisille: Kalajoen palo alkoi tuulivoimalatyömaalta

Pelastusjohtaja kertoo, ettei ole törmännyt uralla yhtä vaikeisiin maastopaloihin:"Täytyy hattua nostaa" 1:02
Katso myös: Pelastusjohtaja Jarmo Haapanen kertoo, ettei ole törmännyt uralla yhtä vaikeisiin maastopaloihin: "Täytyy hattua nostaa".

Kalajoella laajaa tuhoa tehnyt maastopalo alkoi alueella sijaitsevalta tuulivoimalatyömaalta, kertoo Jokilaaksojen pelastusjohtaja.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Jarmo Haapanen arvioi MTV Uutisille, että tulipalo on alkanut tuulivoimalatyömaalta.

Tarkka syttymissyy on edelleen epäselvä.

– Alue on todellaa laaja. Syttymissyy on epäselvä, ja sitä selvitetään, Haapanen kertoo.

Aiemmin tuulivoimapuiston edustaja kommentoi MTV Uutisille, että heidän tiedossaan ei ole viitteitä siitä, että palo olisi saanut alkunsa heidän työmaa-alueeltaan.

– Meillä ei ole tiedossa palon syttymissyytä. Työmaalla tehdään tällä hetkellä maansiirtotöitä. Siellä ei tehdä sellaisia työvaiheita, joista palon voisi kuvitella syttyvän, Neoen Suomen maajohtaja Jerri Loikkanen sanoi torstaina.

Työmaalla olleet kaivurit ovat pelastuslaitoksen mukaan olleet suureksi avuksi sammutustöissä. Niiden avulla pystyttiin raivaamaan palokatkoja ja -käytäviä sekä kaatamaan sammuttajille vaarallisia puita.

Pelastuslaitos arvioi Kalajoen metsäpalon sammuttamisen vievän viikkoja – näin harmaaksi vihreä metsä muuttui 3:37
Katso myös: Pelastuslaitos arvioi Kalajoen metsäpalon sammuttamisen vievän viikkoja – näin harmaaksi vihreä metsä muuttui.

Kytemisen sammuttamiseen voi mennä viikkoja

Kalajoen metsäpalosta aiheutuneita savupatsaita on seurattu liki hengitystä pidättäen lähialueilla.  1970-luvun jälkeen Suomen suurimmaksi levinnyt metsäpalo alkaa nyt hiipua ja jälkisammutus voi alkaa.

Kytevien palopesäkkeiden sammuttamiseen voi mennä viikkoja.

Kokeneen pelastusjohtajan mukaan maasto on vaikeuttanut sammuttamista huomattavasti.

– Kymmenissä, ehkä sadoissa maastopaloissa olen vuosien saatossa ollut enkä ole näin vaikeakulkuista maastoa aikaasemmin havainnut mitä se tuolla metsässä se maasto sitten onkaan, Haapanen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat