Pelastakaa Lapset muistuttaa lasten oikeuksista itärajan tilanteessa

Hallitus lähettää rajalain lausunnolle – turvapaikkaa hakeva voitaisiin käännyttää rajalla 31:11
Hallitus lähettää rajalain lausunnolle – turvapaikkaa hakeva voitaisiin käännyttää rajalla

Pelastakaa Lapset ry on ottanut kantaa hallituksen julkaisemaan lakiesitykseen, jolla pyritään torjumaan välineellistettyä maahantuloa.

Pelastakaa Lapset kertoo tiedotteessaan pitävänsä hyvänä, että esityksessä on huomioitu lasten asema erityisen haavoittuvana ryhmänä. Yhdistys kertoo edellyttävänsä, että lapsilla ja lapsiperheillä on oltava tosiasiallinen mahdollisuus hakea turvapaikkaa ja lapsia on suojeltava rajoilla riippumatta heidän tilanteestaan tai statuksestaan.

– Rajaa koskevassa lainsäädännössä on varmistettava, että lasten ja lapsiperheiden oikeudet pystytään myös käytännössä turvaamaan. Emme halua Suomen rajoille samanlaisia lapsikohtaloita, jollaisia olemme nähneet Välimeren rannoilla ja muualla Euroopassa, toteaa Pelastakaa Lapset ry:n yhteiskuntasuhdejohtaja Veli Liikanen.  

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että jos poikkeuslaki säädettäisiin, olisi ensisijaisen tärkeää vahvistaa viranomaisten osaamista erityisen haavoittavassa asemassa olevien lasten erityistarpeiden tunnistamiseksi.  

– Turvapaikkaa hakevien ja hädässä olevien lasten kohtaaminen vaatii erityisiä taitoja ja viranomaisille on tarjottava tähän koulutusta ja ohjeistusta. Lapset ovat kuitenkin syyttömiä omaan tilanteeseensa, Liikanen sanoo. 

Lue myös:

    Uusimmat