”Pelastaja Borg” tulee Ruotsista - Demari-Vartiainen ei kelvannut

Huomenna keskiviikkona on historiallinen päivä Suomen valtiontaloudelle, sillä hallitus ottaa neuvonantajakseen ihmepojan Ruotsista, ex-valtiovarainministeri Anders Borgin. Tämä osittain siksi, että Ruotsin taloutta pitkään seurannut Juhana Vartiainen - kotimaan demari - ei kelvannut Antti Rinteelle (sd.) eikä muille suomalaisdemareille. Outoa on hallituksen ja maailman meno…

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) on kutsunut huomisaamuksi Kesärantaan kokoontuvaan talousneuvostoon hallituksen ja etujärjestöjen edustajien lisäksi myös opposition.

Opposition läsnäolossa on jo kummasteltavaa kylliksi, mutta se ei riitä. Stubb ilmoittaa kuin ilmoittaakin, että samalla hallituksen ja talousneuvoston neuvonantajaksi kutsutaan Ruotsin edellishallituksen valtiovarainministeri Anders Borg. Tämä ponihännällään hurmannut naapurin Boy Wonder on ihmemiehen asemassa, kun Euron ulkopuolelle jättäytyneen Ruotsin talouspolitiikkaa oli viime kaudella niin sanotusti mailin parin verran Suomen taloutta dynaamisempaa.

Kun Standard&Poor’s alensi viime perjantaina Suomen luottoluokitusta, talouden hätähuutokeskustelu alkoi, vaikkei asialla ollut vielä käytännössä mitään merkitystä valtion lainakuluille. Mutta se oli merkki siitä, mitä tulossa on:  luottoluokittajien A:t tippuvat tätä kyytiä yksi kerrallaan ja hyvä, ellei Suomi ole tulevaisuudessa pyytämässä kriisiapua Jutta Urpilaisen (sd.) ja  Jyrki Kataisen (kok.) haukkumilta/nolaamilta Kreikalta ja Välimeren kriisivaltioilta.

Mutta eipä ole ennen nähty, että Suomesta tulee talouspolitiikan hätäapua nyt nähtävässä naapuriavun muodossa.

Vielä muutama vuosi sitten oli vallalla käsitys, että Suomen ja Ruotsin taloudet kilpailevat toistensa kanssa. Tämä nähtiin mm. kun hallitus tiputti yhteisöveron 20 prosenttiin osittain Ruotsin takia.

Nyt siis ruotsalainen huippupoliitikko - joskin vetäytyvä - Borg tekee talousneuvostolle ja hallitukselle raportin, mitä Suomen pitäisi tehdä.

Mieleen tulee talvi- ja jatkosodan päivät: virallisesta Ruotsista ei apua tullut, mutta vapaaehtoisia riitti jonkin verran. Samalla joku voisi kuitenkin palauttaa mieleen vanhan fraasin: ”Oma apu, paras apu.”

Mutta nyky-Suomessa, jossa hallitus sekoilee sekoamasta päästyään, tämäkään ei luonnollisesti päde.

Talousneuvoston määräaikaiseksi neuvonantajaksi esitettiin nimittäin myös Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtajaa Juhana Vartiaista.  Ennen nykyistä tehtäväänsä Vartiainen seurasi Ruotsin talouspolitiikkaa pitkään, viimeksi Ruotsin kansallisen taloustutkimuskeskuksen tutkimusosaston johtajana. Kuin piruuttaankin Vartiainen (lienee) säilyttänyt Suomen demarien eli SDP:n jäsenkirjan, vaikka hänen näkemyksensä ovat olleet SDP:n nykyisestä talouspolitiikasta kauempana kuin Göteborg on Savukoskelta.

No eihän Vartiainen tietenkään kelvannut Antti Rinteelle.

Voi tietenkin kysyä, onko tämä hallituksen viesti, että kotimaiseen talousasiantuntijuuteen ei luoteta. 

Oltiin Borgin tulevasta roolista mitä mieltä tahansa, halvemmaksi hän tulee kuin Stubbin edeltäjän Jyrki Kataisen neuvonantaja, filosofi Pekka Himanen. Himasen teksti - missähän sekin lie pölyttynee? - maksoi 700 000 euroa. Borg lienee luvannut, ettei kuittaa neuvoistaan kuin kulut, esimerkiksi lentoliput.

Mutta kuunnellaan nyt neuvoja Ruotsista.

Ja jos jokainen kivi pitää kääntää, hallitus voi turvautua myös aina Paavo ”mitäsminäsanoin” Väyryseen (kesk.) . Väyrynen oli jo aikoinaan sitä mieltä, että Suomen ei olisi pitänyt mennä euroon, vaan tehdä talousliitto Ruotsin kanssa.

Eli eteenpäin Väyrysen viittoittamalla tiellä!

PS-lisäys klo 16.15:

Tietooni on saatettu, ettei valtiovarainministeri Antti Rinteelle kelpaa myöskään Borg. Sen sijaan kotimaasta kelpaisi tehtävään esimerkiksi Palkansaajien tukimuslaitoksen Seija Ilmakunnas, Ilmarisen Jaakko Kiander, Etlan Vesa Vihriälä ja tohtori Sixten Korkman.

Joka tapauksessa kaikki merkit viittavat siihen, että tästäkin syntyy kokoomuksen ja SDP:n, Rinteen ja Stubbin välinen kahina. Sähköä on ilmassa... Keskiviikkona lisää...

Timo Haapala


Lue myös:

    Uusimmat