Pelasta pöytäkeskustelu – näin vaihdat aihetta huomaamatta!

Pelkäätkö ahdistavan ilmapiirin tai riitaisan väittelyn pilaavan joulutunnelman? Lue vinkit, joilla saat keskustelun ohjattua hienovaraisesti rauhallisemmille vesille.


Realsimple.com on listannut keinoja ikävän illanvieton pelastamiseksi. Kun pöytäkeskustelu meinaa kärjistyä perheriidaksi, voit yrittää vaihtaa aihetta esimerkiksi kysymällä etukäteen mietittyjä kysymyksiä tai käyttämällä toimivia aasinsiltoja.

Keskustelun ohjailu on kuitenkin vaativa taiteenlaji. Ethän esimerkiksi keskeytä toista tai vaihda aihetta syyttä suotta!


Heitä ilmoille kysymys


Kysyminen on tehokas tapa vaihtaa keskustelun suuntaa, sillä muiden olonsa epämukaviksi tuntevien on helppo tarttua siihen. Voit esimerkiksi ehdottaa, haluaisiko joku muukin katsoa elokuvaa ruokailun jälkeen ja listata muutamia elokuvia, jotka olet juuri nähnyt tai haluaisit nähdä. Vaikka elokuvaa ei katsottaisikaan, ne ovat turvallinen keskustelun aihe.


Voit myös kysyä esimerkiksi jonkun poissaolevan tuttavan tai sukulaisen kuulumisia. Ruuassa ja viinissä riittää myös ihmeteltävää: mistä herkullinen resepti onkaan peräisin ja millaista viiniä nautitte?


Muistuta hyvistä uutisista


Voit kääntää keskustelun mukaviin aiheisiin ilmoittamalla jonkun iloisen uutisen viime kuukausilta. Olithan maininnut vaikkapa ylennyksestäsi, lapsesi saamista kehuista tai kotisi pienistä kohennuksista? Pienistä asioistakin voi iloita yhdessä, kunhan et ala kerskua.


Silta-tekniikka


Viestintätaitoja yritysjohtajille opettava Carmine Gallo tietää, miten vaikkapa haastattelutilanteen saa pidettyä omissa käsissään. Hän käyttää niin sanottua silta-tekniikkaa, jossa vaikkapa jonkin lauseen avulla rakennetaan silta, jota pitkin voit jatkaa keskustelua itselle mieluisammasta aiheesta.


Silta-tekniikassa esitettyyn kysymykseen vastataan todella lyhyesti, ja jatketaan saman tien "siltaan" ja muihin aiheisiin. Lyhyimmillään vastaus voi olla vaikkapa "Kyllä, mutta…." tai "En osaa oikein vastata, mutta sen voin sanoa, että…." Voit myös esittää itse vastaukseksi uuden kysymyksen, ja jatkaa keskustelua vastaamalla siihen itse.


Poistu hetkeksi

On helpompaa ja vähemmän vaivaannuttavaa vaihtaa aihetta pienen tauon jälkeen.


Entinen FBI-agentti Joe Navarro kertoo välttäneensä esimerkiksi ikäviä uteluita poistumalla hetkeksi keskustelusta. Kun keskustelu kääntyi hänelle epämukavaksi, Navarro saattoi vaikka poistua toviksi miesten huoneeseen. Palattuaan hän kysäisi keskustelukumppaniltaan saman tien jostain uudesta aiheesta.


Käytä kehuja


Kehut toimivat aina, ja aivan erityisesti inhottavissa tilanteissa, etikettiasiantuntija Cynthia W. Lett muistuttaa. Mukavan kommentin kuuleminen saa ihmiset unohtamaan heitä vastikään vaivanneet ikävät asiat. Ihmisillä on myös taipumus kuunnella ylistystä mollausta tarkemmin, ja kehuja kuullessaan he virittyvät erilaiseen mielentilaan.


Kun seuraavan kerran joku vaikkapa intoutuu väittelemään tai paasaamaan, kysäise, miten hän onkaan oppinut noin paljon käsillä olevasta aiheesta. Kiinnostuksesi häntä kohtaan saattaa saada hänet tarttumaan johonkin aiempaan kokemukseen ja unohtamaan itse kiistelyn aiheen.


Innosta uusia ihmisiä liittymään keskusteluun


Coloradolaisen baarin esimies Jeffrey Morgenthaler on joutunut työssään monesti ottamaan osaa epämieluisiinkin jutusteluihin. Kun puhe kääntyy asioihin, joista hän ei haluaisi kertoa, Morgenthaler yrittää vetää uusia ihmisiä mukaan keskusteluun.


Esimerkiksi kun Morgenthalerilta udeltiin tarkkaa kotiosoitetta, hän alkoi kertoa kovaan ääneen lähikulmillaan äskettäin sattuneesta välikohtauksesta ja haki samalla katsekontaktia muihin paikallaolijoihin. Hän sai kaikki kuuntelemaan tarinaansa ja jatkamaan juttua omilla kertomuksillaan. Varsinainen kotiosoite jäi virinneen keskustelun jalkoihin.


Hyödynnä sanoja ja yksityiskohtia


Keskustelutaidoista kirjan kirjoittanut Catherine Blyth neuvoo aloittamaan uuden keskustelun jostain, mitä sitä ennen on sanottu: yhteydeksi riittää jo pieni yksityiskohta tai vaikka yksittäinen sana.


Kun esimerkiksi joku kerskuu ärsyttävästi uudesta autostaan, Blyth saattaa todeta pitävänsä nopeista autoista, mutta nauttivansa vauhdin hurmasta vieläkin enemmän lenkkipolulla juosten. Sitten hän voikin kertoa aamuisista treeneistään tai vaikkapa tulevista liikuntahaasteista.


Kiinnitä huomio itseesi


Onko riita kärjistymässä ja sanasota aluillaan? Vihoviimeisenä konstina voit yrittää pelastaa tilanteen kiinnittämällä huomion ikävyyksistä itseesi. Järjestä kiintoisampi ja vähemmän vahingollinen välikohtaus vaikkapa kaatamalla herneitä pitkin pöytää.

Lähde Realsimple.com

Lue myös:

    Uusimmat