Mainos

Pelaajan turma nostatti keskustelun Yhdysvalloissa: Pitäisikö aseenkantolupaa rajoittaa?

Aseenkanto-oikeudesta nousee Yhdysvalloissa aina ajoittain kuuma keskustelu. Jälleen kerran aihe on noussut pinnalle.

Presidentti Barack Obaman uudelleenvalinnan jälkeen aseenkantolupia on haettu ennätyksellinen määrä.

– Eräs asekaupan omistaja sanoi, että presidentti on kaikkien aikojen paras asekauppias, sillä myynti on kaksinkertaistunut. Suomen kokoisessa Marylandissa on aina ennen haettu noin 800 aselupaa viikossa, mutta nyt hakemuksia tehdään liki kaksi tuhatta joka viikko, kertoo Radio Novan toimittaja Merja Laakso Yhdysvalloista.

Urheiluselostaja otti asian puheeksi

– Yksi kuuluisa urheiluselostaja on nyt keskella isoa myrskyä, kun hän uskalsi puhua aseenkantorajoitusten puolesta televisiossa. Hänellä on sekä puolustajia että vastustajia, ja keskustelu käy kuumana, Laakso kertoo.

Keskustelu alkoi, kun eräs tunnetuista amerikkalaisen jalkapallon pelaajista ampui ensin vaimonsa kotonaan ja sitten itsensä valmentajiensa ja pelaajakavereidensa edessä harjoituksissa.

– Urheiluselostaja puhui asiasta muutama päivä myöhemmin ison televisioyleisön edessä. Hän oli sitä mieltä, että jos pelaajalla ei olisi ollut aseita kotona, sekä vaimo että pelaaja olisivat nyt hengissä.

Yhdysvalloissa ollaan erityisen huolestuneita siitä, että juuri amerikkalaisen jalkapallon pelaajapiireihin on pesiytynyt hyvin vahva asekulttuuri.

Surullisia onnettomuuksia

Aseet ovat aiheuttaneet USA:ssa viime aikoina paljon muutakin surua. Viikon sisällä neljä lasta on kuollut aseonnettomuuksissa.

– Pienet lapset saivat käsiinsä vanhempien aseen ja ampuivat itsensä vahingossa. Yksi tapauksista sattui asekaupan pihalla, kun isä ja neljävuotias poika olivat käyneet yhdessä aseostoksilla, kertoo Laakso.

Monille amerikkalaisille aseen omistaminen edustaakin todellista amerikkalaisuutta.

– Maan vaikutusvaltaisin järjestö on Kansallinen Kivääriyhdistys, jolla on suuret resurssit käytettävänään juuri asekulttuurin edistämiseksi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.