Pekka Rinteellä dramaattinen ilta – suomalainen putosi rajusti NHL-tilastojen kärkipaikoilta

Nashville Predatorsin Pekka Rinne joutui kauhomaan kuusi kertaa kiekon selkänsä takaa, kun Calgary Flames paineli jääkiekon NHL:ssä 6–5-jatkoaikavoittoon.

Kaikki näytti Nashvillen kannalta hyvältä toisen erän päätyttyä, kun kantrikaupungin miehet johtivat ottelua 4–1.

Calgary viritti kuitenkin kolmanteen erään hurjan kirin. Rasmus Andersson, Elias Lindholm ja Alan Quine nostivat Flamesin 4–4-tasalukemiin. Calgarya koeteltiin silti vielä: Austin Watson iski Nashvillen 5–4-johtoon, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä enää 1.22 minuuttia.

Tässä kohtaa esiin astui Matthew Tkachuk. Yhdysvaltalaistähti rusikoi kiekon verkon perukoille 39 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä maalin oikealta kulmalta Flamesin pelatessa ilman maalivahtia.

Avauserässä syöttöpisteen napannut Tkachuk päätti iltansa tehoihin 2+1. Hän oli joukkueensa kiistaton sankari ja viimeisteli jatkoaikaratkaisun vain kaksi sekuntia ennen jatkoajan päättymistä.

Rinne oli pelannut Calgary-ottelua ennen kaksi nollapeliä putkeen. Hän kärsi vasta kauden toisen tappionsa yhdeksässä ottelussa ja jäi maalivahtien taistossa kakkoseksi: kiekko kuusi kertaa selän taakse ja 21 torjuntaa. Viidesti antautunut Calgary-maalivahti David Rittich torjui 31 kutia.

Rinne putosi samalla rajusti varsinkin NHL-maalivahtien torjuntaprosenttitilastossa. Hän oli edellisen ottelunsa jälkeen torjuntaprosentilla 93,7 NHL-veskareista neljäntenä, mutta nyt prosentti laski 92,0:aan ja Rinne samalla sijalle 17.

Boston Bruinsin maalivahti Tuukka Rask on koko NHL:n ykkösenä torjuntaprosentillaan 95,1.

Raskilla on lisäksi pienin päästettyjen maalien keskiarvo 1,41. Rinteen keskiarvo oli ennen Calgary-ottelua 1,74, mutta nyt se on 2,19 ja Rinne putosi samallaseitsemännelle sijalle.