Pekka Pouta tämän viikon ihmesäästä – vain yksi asia on varmaa: "Meteorologi on ihan nesteessä"

Ensi viikon sää on poikkeuksellisen vaikea ennustaa – Pekka Pouta kertoo miksi 3:35
Ensi viikon sää on poikkeuksellisen vaikea ennustaa – Pekka Pouta kertoo miksi

MTV:n meteorologin Pekka Poudan mukaan ensi viikon säätä ja varsinkin alkuviikon sateita on poikkeuksellisen vaikea ennustaa. Keskiviikkona etelään saapuva sademöykky voi sisältää kesän parhaat ukkoset ja komeimmat salamat.

Pekka Pouta luonnehti eilen asian jopa niin, että meteorologeihin ei ole ensi viikolla oikeastaan luottaminen laisinkaan.

– Olisi ehkä pitänyt sanoa vielä, että älä luota suoraan malliennusteisiin. Esimerkiksi tänään sade on liikkunut vähän nopeammin idemmäs kuin ennustemallit ovat kertoneet.

"Meteorologi on ihan nesteessä"

Ensi viikon sääkartoilla kummittelevat sademöykyt.

– Huomisen maanantain sateen pitäisi nousta Keski-Euroopasta, mutta se on vasta muodostumassa jossain Saksan ja Ranskan luona. Siihen yhdistyy vielä toinen sade länsipuolelta. Kun sateet ovat tällaisia voimakkaita ukkosmöykkyjä, jotka tyypillisesti syntyvät edellisenä päivänä, meteorologi onkin ihan nesteessä, kun pitäisi ennustaa, mihin rankin sade osuu, Pouta luonnehtii.

Keskiviikolle tarjolle huikeita ukkosia ja komeita salamoita

Tämänhetkisten mallien mukaan maan länsi- ja eteläosiin tulee huomenna erittäin rankkojen sateiden vyöhyke.

– Tiistaina on aika varmaa, että sateet ovat aika pohjoisessa. Etelässä on enimmäkseen poutainen ja suorastaan kesäinen päivä.

– Keskiviikkona näyttää siltä, että pohjoisessa ja idässä voisi olla laajalti poutaa, mutta johonkin Etelä-Suomen seutuville osuu sademöykky, jossa voivat olla kesän parhaat ukkoset ja komeimmat salamat.

Keskiviikon ennuste on Poudan mukaan kuitenkin jo hyvin hankala, koska silloin mahdollisesti saapuvat sateet syntyvät vasta tiistaina Euroopassa helleilman rajalle.

Vain se on Poudan mukaan ensi viikolla siis varmaa, että sateita on liikkeellä.

– Mutta siihen ei kannata luottaa, mihin ne osuvat.

 

Lue myös:

    Uusimmat