Mainos

Pekka Himanen: Täytyy avata ajattelua ja päästä onnistumisen moodiin

Filosofi Pekka Himanen esitteli johtamansa työryhmän tulevaisuusraportin sisältöjä tänään eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle. Pääpaino oli kestävyysvajeen kiinni kuromisessa.

Himasen mukaan työn tuottavuuden, työurien pidentämisen ja työllisyysasteen noston lisäksi tulisi kiinnittää erityistä huomiota työhyvinvointiin.

- Ne kaikki edellyttää semmosia asioita, jotka on vielä toistaiseksi unohtunut, joka on tämä työhyvinvoinnin, uuden johtamis- ja työkulttuurin haaste. Jos me ei paranneta meidän työelämää, niin me ei kyllä saada noita muitakaan tavoitteita täytettyä, Himanen sanoo

Himasen mukaan työhyvinvoinnin parannus toisi myös kokonaan uusia näkökulmia kestävyyshaasteeseen.

- Suomessa mielenterveyssyistä johtuvat ennenaikaiset eläkkeellesiirtymiset merkitsevät vuosittain työpanosmenetyksinä lähes 10 miljardia euroa. Se on sama kuin koko kestävyysvaje, Himanen vertasi.

- Työpahoinvoinnin myötä vielä laajemmin, niin se on jopa kaksinkertainen kokoluokaltaan. Nämä ovat niitä kysymyksiä, mihin pitäisi panostaa.

Valiokunta innostui

Kaksi tuntia kestäneen keskustelun jälkeen valiokunnan kokouksesta poistui innostuneita kansanedustajia.

- Tänään korostui se, että meillä on kestävyysvaje, mutta siihen voidaan vastata myös henkisen kulttuurin kautta. Jos me pystyttäisiin parantamaan työhyvinvointia, ja saataisiin se ihmisten potentiaali paremmin käyttöön. Me ollaan vähän tällaisia alisuoriutujia Suomessa, kun meillä olisi niin paljon suurempi mahdollisuus kehittää sitä meissä olevaa osaamista ja sitä kautta vastata näihin meidän taloushaasteisiin, tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja Päivi Lipponen sanoi.

- Tässä nyt haetaan nyt sitä, että minkälainen hyvinvoiva Suomi olisi 2030 ja mitkä ovat ne askelmerkit, jotka pitää ottaa heti seuraavan hallituskauden alusta. Minä uskon, että me pystymme tekemään erittäin hyvän mietinnön ja löytämään ne suuntaviivat, jotka seuraavien vaalien jälkeen laitetaan eteenpäin, Lipponen uskoi.

Himasen mukaan viimeistään nyt kaikkien tulisi havahtua ajattelemaan sitä, kuinka kriittisessä tilassa Suomi on.

- Nyt täytyy välittömästi avata ajattelua ja päästä onnistumisen moodiin. Meidän pitää uskaltaa ajatella isommin.

- Tässä on sellainen roolijako, että nyt me ollaan tutkimuksessa esitetty hyvin selkeät syötöt, että mitä Suomessa tulisi tehdä ja nyt se on sitten poliitikkojen käsissä kantaa vastuu näistä poliittisista päätöksistä, Himanen sanoo naurahtaen.

Arvostelulle ei painoa

Filosofi Pekka Himanen esitteli johtamansa työryhmän tulevaisuusraportin sisältöjä tänään eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle. Himanen kertoi MTV Uutisille saaneensa työstään innostunutta palautetta.

- Mä en ole sille (arvostelulle) antanut hirveästi tällaista painoa, koska mehän tehtiin Oxford University Pressin tiukimman vertaisarvioinnin läpi mennyt teos.

- Kyllä siitä on tullut innostunutta palautetta Suomessa ja myös Suomen ulkopuolella, Himanen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.