Pekka Haavisto MTV:n Uutisextrassa: Kehitysavun leikkaaminen voi hyödyttää Venäjää

Pekka Haavisto varoittaa kehitysavusta leikkaamisesta – se voisi antaa etusijaa Venäjälle Afrikassa 1:18

MTV:n Uutisextrassa vierailleen toimitusministeristön ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) mukaan kehitysavusta leikkaaminen johtaisi siihen, että Venäjä ja Kiina saavat yhä enemmän jalansijaa Afrikassa.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.) on ilmoittanut, että myös kehitysapua aiotaan supistaa.

– Ukrainan vuoksi pitäisi tiivistää suhteita Afrikan maihin, Latinalaisiin maihin ja Aasian maihin. Yleensä se, että on suhteet olemassa, sillä on suuri merkitys. Sen takia katson vähän huolissani eri leikkauksia siihen suuntaan, totesi Pekka Haavisto

Eli ajattelet että jää enemmän tilaa Venäjälle ja Kiinalle toimia, jos Eurooppa jättäytyy pois? 

– Tämä on juuri Afrikassa tilanne, että ollaan tietynlaisessa kilpailutilanteessa muun muassa Venäjä, Wagner ryhmien ja Kiinan kanssa monissa Afrikan maissa. Silläkin yhteistyöllä mitä Suomi on tehnyt, oli suuri merkitys. Kävin keväällä Somaliassa ja Keniassa ja siellä sillä, että meillä on pitkäaikaiset suhteet on todella suuri merkitys.

Presidenttiehdokkuus

Haavisto on ollut suomalaisten suosikki seuraavaksi presidentiksi sekä Helsingin Sanomien ja Ylen viimeisimmissä mielipidemittauksissa. Haavisto on kuitenkin edelleen vaitonainen omista aikeistaan ryhtyä presidenttiehdokkaaksi, vaikka hänen tukijansa on perustanut yhdistyksen presidentinvaaleja silmällä pitäen.

– Ei vielä ole mitään päätöksiä sen suhteen ja tietysti on ollut hienoa nähdä, että tuki sille työlle mitä ulkoministerinä on tehnyt, näkyy nyt gallupeissakin.

Milloin teet päätöksen?

– Ei ole vielä lopullista päivämäärää ja nyt vielä tehdään toimitusministeristön puitteissa hommia, eli teen edelleen ulkoministeriölle töitä niin kauan kuin tämä hallitus istuu. 

Presidentin valtaoikeudet

Entinen pääministeri Paavo Lipponen on kritisoinut istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä tavasta, jolla Suomen virkaa tekevä pääministeri Sanna Marin jätettiin ulos presidentin, pohjoismaiden pääministerien ja Ukrainan presidentin tapaamisesta. Haavisto pitää keskustelua presidentin valtaoikeuksista tervetulleena.

– Tämän Nato-asian suhteen näen, että yhteistyö eduskunnan kanssa on toiminut hyvin. Tietysti sitten tulevaisuudessa, kun tulee Naton kokouksia. kannanottojen muodostamista on erittäin tärkeää pitää eduskunta mukana, siinä mielessä entinen pääministeri Lipponen puhuu oikeasta asiasta.  

Katso Pekka Haaviston koko haastattelu Uutisextrassa tästä.


Lue myös:

    Uusimmat