Paula Vesalan ura nousukiidossa Yhdysvalloissa: Minusta tulee julkaistu näytelmäkirjailija

Muusikko Paula Vesala on menestynyt hyvin opinnoissaan Yhdysvalloissa. Hän voitti näytelmäkilpailun ja nimekäs kustantamo julkaisee hänen näytelmänsä kirjana.

Jo ennen kuin PMMP lopetti lokakuussa vuonna 2013, toinen sen laulajista, Paula Vesala, oli tunnettu monialaisuudestaan. PMMP:n sanoituksista vastannut Vesala on paitsi säveltänyt ja näytellyt, myös opiskellut dramaturgiaa Helsingin Teatterikorkeakoulussa.

Viime vuonna hän suuntasi katseensa Atlantin yli. Vesala on luonut vuoden ajan uraa Yhdysvalloissa, jossa hän jatkoi näytelmäkäsikirjoittamisen opintojaan.

Jo ensimmäinen opiskeluvuosi UCLA:ssa Kaliforniassa kantoi hedelmää: Yksi Vesalan kirjoittamista näytelmistä saa ensi illan Los Angelesissa ja toinen New Yorkissa, ja toinen näytelmistä julkaistaan myös kirjana.

– Voitin New Yorkissa esitettävän näytelmän kanssa yhden kilpailun. Vanha maineikas kustantamo Samuel French julkaisee kaikki voittajanäytelmät, Vesala kertoo MTV:n haastattelussa.

– Eli minusta tulee Yhdysvalloissa julkaistu näytelmäkirjailija.

Maisteriopintoja on jäljellä vielä kaksi vielä kaksi vuotta ja Vesala jatkaa opiskelua saamansa stipendin turvin.

Koska UCLA on todella kallis ja harvalla on varaa lukukausimaksuihin, opiskelu siellä perustuu pitkälti säätiöiden lahjoituksiin ja opiskelijoille jaettuihin stipendeihin.

– Sain Cirque du Soleilin stipendin, koska olen niin monialainen, mutta kaverini saivat sitten jotain muita, Vesala selittää.

Toinenkin uusi aluevaltaus

Orastava näytelmäkirjailijan ura ei ole ainoa Vesalan uusista aluevaltauksista. Hän myös opettaa UCLA:ssa ensi vuonna.

Myös opettaminen liittyy opintojen rahoitukseen. Suuri osa koulun maisterivaiheen opiskelijoista opettaa alempaa korkeakoulututkintoaan suorittavia opiskelijoita omia opintojaan rahoittaakseen.

– Se, että opettaa, on hyvin opettavaista, laulaja kommentoi.

Yliopisto-opetuksen maksullisuus ja monimuotoiset keinot rahoittaa opintoja on yksi suurista Suomen ja Yhdysvaltojen välisistä kulttuurieroista – toinen on se, että harva teatterikäsikirjoitusta opiskeleva lopulta elättää itsensä teatteria käsikirjoittamalla.

Vesala pohtii, että hänen käsityksensä siitä, miten ala toimii Yhdysvalloissa, oli kuitenkin paljon raadollisempi ennen muuttoa.

– Kun yhteiskunta ei tue taidetta, ihmiset tekevät tosi paljon ilmaista työtä ihan vaan rakkaudesta. Se on tietysti tosi rajua, mutta luulin, että se olisi julmempaa ja pinnallisempaa.

– Teatterialan ihmiset ovat siellä tosi rakastettavia, omistautuneita, anteliaita ja sydämellisiä, eli yhtä hienoja tyyppejä kuin täälläkin.

Sama koskee taidekilpailuja. Kun Suomessa karsastetaan taiteeseen liittyvää kilpailua, mutta Yhdysvalloissa kilpailut ovat tapa päästä eteenpäin, saada rahoitusta ja jalansijaa alalta.

– Kilpailuissa ei ole pääasiana se, että kilpaillaan, vaan se on järjestelmä, jolla yritetään jeesiä. Ihmiset, jotka ovat perustaneet kilpailuja, haluavat vain tukea, löytää ja auttaa – viedä eteenpäin.

Soolomateriaalia luvassa jo pian

Vielä Vesala ei ole suunnitellut tulevaisuutta niin pitkälle, että osaisi sanoa varmaksi, jääkö opintojen jälkeen Yhdysvaltoihin vai muuttaako aviomiehensä Lauri Ylösen ja vuonna 2008 syntyneen poikansa Juliuksen kanssa takaisin Suomeen.

Tällä hetkellä Vesala tekee Yhdysvalloissa ja Suomessa sooloalbumia, jonka on määrä ilmestyä ensi vuonna.

– Onhan siitä toiveita, että levy tulisi ensi vuonna julki. Ja jos tuntuu siltä, niin voi olla että sinkku tulee ennen joulua. Mutta sitä ei voida sanoa varmaksi.

Paitsi, että Vesala toimii itse levynsä vastaavana tuottajana, hän on säveltänyt ja sanoittanut kaikki työn alla olevat kappaleet.

– Nautin itsenäisyydestä. Siitä kun ei ole missään hittitiimissä, vaan on itse tekemässä ja tutkimassa.

Lue myös:

    Uusimmat