Mainos

Paul Simon ja Ike Turner Pori Jazziin

Pori Jazz on julkistanut tulevan kesän esiintyjiään, joita ovat mm. Paul Simon, Ike Turner, Miriam Makeba ja Bo Kaspers Orkester.

Kevyen musiikin merkittävimpiin laulajiin ja lauluntekijöihin lukeutuva Paul Simon konsertoi Porin Kirjurinluodon konserttipuiston uudella Pori Delta Arenalla tiistaina 16. heinäkuuta 2002. Samassa konsertissa esiintyvät Afrikan kuuluisin laulaja Miriam Makeba ja ruotsalainen Bo Kaspers Orkester. Musiikin maailmankansalainen Paul Simon tekee ensi vierailunsa Suomeen. Hänen lauluissaan amerikkalainen musiikkiperinne hakee usein vaikutteita etnisistä musiikkikulttuureista. Hänen herkkä ja puhutteleva laulutapansa on koskettanut musiikinystäviä jo 1960-luvulta lähtien.

Paul Simon nousi maailmanmaineeseen muodostamalla duon Art Garfunkelin kanssa. Tämän ajan megahittejä olivat mm. Paul Simonin kynästä lähteneet "Bridge Over Troubled Water", " The Sound of Silence" ja "The Boxer".

Paul Simonin siirryttyä soolouralle 70-luvun alussa hänen suosituimpia kappaleitaan olivat mm. "Still Crazy After All These Years", "50 Ways To Leave Your Lover" ja "Kodachrome".

Paul Simon suuntautui 1980-luvulla vahvasti afrikkalaisiin rytmeihin, josta merkkipaaluna on "Graceland" levy (1986). Miljoonia myyneen levyn suurimmat hitit olivat "You Can Call Me Al", "Boy in the Bubble" ja "Graceland". Tämän levyn samannimisellä kiertueella olivat mukana myös Miriam Makeba ja Hugh Masekela.

Paul Simonin tuotannossa amerikkalainen juurimusiikki (r&b, blues, gospel, jazz, country) sulattaa persoonallisella tavalla mm. afrikkalaisia ja brasilialaisia musiikkityylejä. Hänen lyriikassaan pohditaan sekä ihmisenä olemisen ongelmia että maailman globaaleja kysymyksiä.

Simonin tuotanto käsittää myös Broadway-musikaalin "The Capeman" sekä elokuvamusiikkia (mm. The Graduate Miehuuskoe ja Annie Hall).

Poriin Paul Simon tuo 11-miehisen yhtyeensä, jonka riveissä ovat mm. hänen pitkäaikaiset soittokumppaninsa kitaristi Vincent Nguini, basisti Bakithi Kumalo ja rumpali Steve Gadd.

Afrikan kuuluisin laulaja Miriam Makeba tunnetaan ympäri maailmaa myös lisänimellä "Mama Afrika". Yhteistyöstään Harry Belafonten kanssa hän sai ensimmäisenä afrikkalaisena artistina Grammy-palkinnon jo vuonna 1959. Hänen laulunsa "Pata Pata" ja "Forbidden Games" (suom. "Kielletyt leikit") nousivat 60-luvulla maailmanlaajuisiksi menestyshiteiksi.

Miriam Makeba on tunnettu myös yhteiskunnallisesta työstään mm. rauhanasioissa ja rotukysymyksissä. Tästä työstä hänet on nimetty YK:n kunniasuurlähettilääksi ja vuonna 1986 hänelle myönnettiin YK:n entisen pääsihteerin Dag Hammarskjöldin nimeä kantava rauhanpalkinto.

Maaliskuun alussa hänelle annettiin Ruotsissa tämän vuoden Polar-palkinto elämäntyöstään musiikin parissa. Ruotsin kuningas Carl Gustav luovutti hänelle tämän palkinnon maaliskuussa Tukholmassa.

Miriam Makeba levyttää ja kiertää konserttilavoja edelleen ahkerasti kahdeksan miehisen yhtyeensä kanssa, joka saapuu myös Poriin.

Konsertin kolmas esiintyjä on Suomessakin huippusuosittu ruotsalainen Bo Kaspers Orkester, joka maustaa tarttuvia melodioitaan mm. jazzin, funkin, salsan ja bossa novan tyylikeinoin.

Ike Turner yökonsertissa Workshopissa

Konserttipäivä 16.7. päättyy Workshopin yökonserttiin, jossa esiintyvät sähköisen memphis-bluesin legenda Ike Turner & His Kings of Rhythm, laulaja Jonatha Brooke sekä suomalaisista huippumuusikoista koottu Suo, kuokka ja Jussi yhtye, joka soittaa disco-funkin legendan Earth, Wind & Firen tunnetuimpia kappaleita.

Ike Turner kuuluu oleellisena tekijänä rock-musiikin historiaan. Hän soitti vuonna 1951 pianoa Jackie Brenstonin kappaleella "Rocket 88", jota pidetään maailman ensimmäisenä rock & roll -levynä. Turner työskenteli myös kitaristina Memphisin Sun -studiolla ja soitti mm. Elmore Jamesin, Howlin´ Wolfin ja Otis Rushin kaltaisten bluesin legendojen taustoilla. Omilla levyillään Turner kehitti blueskitaraa entistä mielikuvituksellisemmaksi instrumentiksi.

Ike Turnerin Kings of Rhythm -bändin laulaja ja Iken vaimo Tina tuli myöhemmin miestään tunnetummaksi sooloartistina. Huumesekoilujen ja vankilatuomioiden jälkeen liikaa taustalle jäänyt rockin ja bluesin merkittävä kehittäjä Ike Turner on taas viime vuodet soittanut ja kiertänyt maailmaa aktiivisesti.

Suo, kuokka ja Jussi kokoonpanon laulusolisteina ovat Sami Saari ja Sami Pitkämö. Yhtyeessä soittavat mm. Jukka Perko ja Severi Pyysalo.

Pori Jazz 2002 (13.-21.7.) ohjelmisto julkistaan kokonaisuudessaan ensi maanantaina 15. huhtikuuta ja lipunmyynti alkaa samana päivänä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.