Patterin nielaisseen Mio-pojan elämä edelleen täynnä kipua: "Me kaikki elämme tätä yhä"

Puoli vuotta sitten nappipariston nielaisseen pojan elämä on vieläkin kaukana normaalista. Ruokatorven operaatiot, nenämahaletku ja jatkuva kipu ovat pojalle arkipäivää.

Viime vuoden syyskuussa riihimäkeläisperheen painajainen alkoi, kun nelivuotias Mio-poika nielaisi selfie-tikusta irronneen nappipariston.

Riihimäen terveyskeskuspäivystyksestä poika siirrettiin Hämeenlinnaan, jossa patteri päätettiin poistaa tähystyksellä. Operaatio ei kuitenkaan onnistunut, vaan poika jouduttiin siirtämään nukutettuna Tampereen yliopistolliseen sairaalaan, jossa paristo saatiin lopulta poistettua. Vaikka vaaratilanne huomattiin nopeasti, patteri oli ehtinyt syövyttää reiän sekä pojan ruoka- että henkitorveen. Poika joutui viettämään viikkoja sairaalassa niin leikkauksen kuin keuhkokuumeenkin vuoksi.

Vaikka tapahtuneesta on tullut kuluneeksi jo puoli vuotta, perheen elämä ei ole vieläkään palannut uomiinsa. Alkuvuoteen on mahtunut muun muassa neljä ruokatorven laajennusoperaatiota. Ennusteiden mukaan pojan ruokatorven pitäisi olla kunnossa 1,5–2 vuoden sisällä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Se, miten nopeasti sen jälkeen poika saadaan syömään niin sanotusti normaalisti, onkin sitten eri juttu, äiti Minttu Vettenterä kertoo MTV Lifestylelle.

Poika on oppinut peittelemään kipua

Vaikka Mio on jo parin kuukauden ajan saanut syödä normaalia ruokia, tällä hetkellä tilanne on kuitenkin vielä se, että jokainen suupala on voitto. Suoraan vatsalaukkuun saadun ravintoliuoksen myötä normaali syöminen on hävinnyt nopeasti, ja vielä voi mennä päiviä, jolloin poika ei syö mitään.

– Pojallamme on nenämahaletku pitämässä ruokatorvea auki ja PEG-nappi ruokintaa varten. Ruokinnat hoidetaan viisi kertaa päivässä, ja niihin menee noin 7,5 tuntia vuorokaudessa, Vettenterä kertoo.

– Ruokatorvea pyritään avaamaan pikkuhiljaa. Tähän asti operaatioiden väli on ollut 2–3 viikkoa, nyt on ensimmäinen vähän pidempi tauko.

Leikkausten lisäksi pitkäaikaiseen letkuravitsemukseen käytettävä PEG-nappi on tuonut mukanaan omat ongelmansa. Vatsan ulkopuolelle jätetty nenämahaletku on johtanut muun muassa siihen, että napin ympärille on kasvanut granuloomakudosta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Maanantaina Vettenterä totesi alueen vaurioituneen leikeissä ja alkaneen vuotaa verta. Kun perhe ei saanut apua päivystyksestä, he tekivät päätöksen lähteä Helsinkiin, jossa tilanteeseen toivotaan vihdoin helpotusta.

– Mä olen valmis hyväksymään sen, että mun lapseni ei pysty syömään. Mä olen valmis hyväksymään sen, että mun lapsella on nenämahaletku ja nappi. Mutta voisiko joku puhaltaa sellaisen taikapuhalluksen, että nappiin ei enää sattuisi? Vettenterä kirjoittaa Facebookissa.

Äiti on huolissaan myös siitä, että poika on valitettavasti oppinut peittelemään kipujaan ja kieltämään ne, jotta ei joutuisi uudelleen sairaalaan.

– Mio puhuu pariston nielaisemisesta, sairaala-ajasta ja lukuisista ambulanssikyydeistä jonkin verran. Homma on kuitenkin vielä valitettavasti aika pahasti kesken ja me kaikki elämme tätä yhä, Vettenterä toteaa.

Osaatko poistaa vierasesineen tukehtumaisillaan olevan lapsen hengitysteistä? Katso ohjeet videoilta.

0:30

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja