Patrik Laineen NHL-joukkueen jenkkitähdeltä suora ulostulo poliisiväkivallasta – "Amerikka ei ole ok"

Laajat protestit koettelevat Yhdysvaltoja – MTV Uutiset kasasi yhteen videomateriaalia 13 kaupungista 5:01
Laajat protestit koettelevat Yhdysvaltoja – MTV Uutiset kasasi yhteen videomateriaalia 13 kaupungista.

Viime päivinä monet ammattilaisurheilijat ovat ottaneet kantaa tulenherkkään puheenaiheeseen, Yhdysvaltojen poliisiväkivaltaan. Tapauksen juuret ovat Minneapolisissa, jossa aseistamaton tummaihoinen mies George Floyd kuoli poliisin käsittelyssä maanantaina. Kannanottoja on tullut myös jääkiekon puolelta. Yksi terävin näistä tuli Winnipeg Jetsin kapteenilta Blake Wheeleriltä.

33-vuotias Wheeler on kotoisin Minnesotasta, Plymouthista. Hän kuuluu yhdysvaltalaisten jääkiekkoilijoiden ykkösrintamaan.

Wheeler julkaisi poliisiväkivaltaan ja rasismiin liittyvän kannanottonsa sosiaalisen median puolella.

– Olen halunnut sanoa jotain jo tovin ajan, mutta on ollut vaikea laittaa ajatuksia kasaan. Kotikaupunki on tulessa. Kaupat, joiden ympärillä olen kasvanut, on lyöty säppiin. Amerikka ei ole ok, Wheeler aloitti.

– Kasvoin Minneapolisin ulkopuolella, jossa tunsin olevani sivuutettu rasismilta. Ja tämä siksi, koska näin se myös oli. Useimmat ihmiset, joiden kanssa kasvoin, näyttivät minulta. Minun ei tarvinnut koskaan pelätä, kun pysähdyin liikennevaloihin tai näin poliisin julkisella paikalla. Lapseni eivät koskaan tiedä tuosta pelosta.

– Sydämeni särkyy kun näen, että kohtelemme ihmisiä yhä tällä tavalla. Meidän pitää seisoa tummaihoisten tukena ja meidän on perusteellisesti muutettava se, miten maan johto käsittelee rasismia. Olen pahoillani siitä, että tämä on jatkunut niin pitkään. Toivon, että voimme tehdä muutoksen NYT. George Floydin elämällä on väliä. Ahmaud Arberyn elämällä on väliä. Ja niin on kaikkien niiden muidenkin, jotka ovat kuolleet tämän järjettömän väkivallan ja rasismin takia, Wheeler kirjoitti.

Minnesotan osavaltiossa sijaitseva Minneapolis nousi poliisiväkivallan keskiöön sen jälkeen, kun tummaihoinen George Floyd kuoli maanantaina. Poliisi Derek Chauvin painoi polvellaan Floydia niskasta maahan usean minuutin ajan.

Chauvinia syytetään muun muassa kuolemantuottamuksesta. Mielenosoitukset ympäri maata ovat muuttuneet väkivaltaisiksi.

Rasismiin ja väkivaltaan puuttunut Wheeler on tullut suomalaisille kiekkoseuraajille tutuksi Patrik Laineen kautta. Wheeler ja Laine ovat Winnipeg Jetsin isoja tähtipelaajia. 

Lue myös:

    Uusimmat