Mainos

Patrian ex-toimitusjohtaja vangittu lahjusepäilyistä

Puolustuskonserni Patrian entinen toimitusjohtaja Jorma Wiitakorpi on vangittu. Häntä epäillään yritysvakoilusta, törkeästä lahjuksen antamisesta ja lahjonnasta elinkeinotoiminnassa. Vangitseminen on lahjustutkinnan Slovenia-haaraa.

Tutkinnassa on vangittiin torstaina toinenkin epäilty. Hän on konsernin johtoryhmän jäsen ja Patrian Land&Armament -yksikön operatiivinen johtaja Veijo Vartiainen. Helsingin käräjäoikeus vangitsi Vartiaisen epäiltynä lahjonnasta elinkeinotoiminnassa ja törkeästä lahjuksen antamisesta.

Poliisi suostuu myöntämään vain vangitsemiset, muttei kommentoi asiaa enemmän. Patrian viestintäjohtaja Satu Palm myöntää, että poliisi on tehnyt kotietsinnän yhtiön tiloihin tällä viikolla.

Palmin mukaan siitä, miten vangitseminen vaikutuksesta Wiitakorven asemaan, päättää yhtiön hallitus. Wiitakorpi sai potkut toimitusjohtajan tehtävistä jo elokuussa lahjustutkinnan vuoksi. Yhtiön hallitus pyysi häntä tuolloin jatkamaan yhtiössä ensi kevääseen ylempänä neuvonantajana. Palmin mukaan siitä, miten vangitseminen vaikutuksesta Wiitakorven asemaan, päättää yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Heikki Allonen.

Tähän pestiin kuuluu myös se, että Wiitakorpi auttaa uutta toimitusjohtajaa perehtymään yhtiön toimintaan.

Wiitakorpi on aiemmin kiistänyt syyllistyneensä laittomuuksiin vaunukaupoissa.

Slovenia-kauppa etenee omia latujaan

Lahjusväitteet liittyvät runsaat kaksi vuotta sitten tehtyyn kauppaan, jossa Patria myi Slovenialle 136 AMV-panssariajoneuvoa. Viestintäjohtaja Palmin mukaan Slovenia-kauppa etenee lahjustutkimuksista huolimatta.

Palm kertoo, että Slovenialle luovutetaan ensimmäinen ajoneuvo perjantaina. Kaupan viimeinen ajoneuvo on tarkoitus luovuttaa vuonna 2013.

Slovenia-kauppaan liittyvät väärinkäytösepäilyt nousivat esille viime keväänä. Poliisi epäilee sotkuja myös Patrian tekemissä tykkikaupoissa Egyptin kanssa.

Yleisradion MOT-ohjelma väitti syyskuun alussa, että Slovenian pääministeri Janez Jansa on ottanut vastaan lahjuksia Patrialta. Jansa on kiistänyt syytteet jyrkästi ja on tehnyt tutkintapyynnön ohjelmasta.

Lahjusskandaali vaikutti syyskuussa pidettyihin Slovenian parlamenttivaaleihin, jotka Jansan oikeistopuolue hävisi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.