Parvekkeen kasvukausi alkoi jo! Näin istutat sesongin mukaan

Parveke on suojainen kasvupaikka ja lasitetulla parvekkeella kesä alkaa paljon aikaisemmin kuin ulkona. Monet kukat ja vihannekset pärjäävät parvekkeella jo toukokuussa. 

Toukokuussa uskaltaa istuttaa viileää sietäviä kukkia, kuten sipulikukkia, orvokkeja, muratteja, lemmikkejä ja kaunokaisia. Syötävistä kasveista esimerkiksi salaatti ja monet yrtit viihtyvät viileässä, kunhan lämpötila ei enää putoa pakkasen puolelle. Mitä korkeammalla parveke sijaitsee sitä epätodennäköisempää hallan vierailu parvekkeella on.  

Salaatti kannattaa kylvää ruukkuun sisällä ja viedä ulos vasta taimettumisen jälkeen. Taimet sietävät viileitäkin lämpötiloja. Myös kaupan vihannesosastolta ostetut ruusukemaisesti kasvavat lehtisalaatit viihtyvät parvekkeella ja tuottavat runsaasti satoa. Niiden hyödyntämällä satovaiheeseen pääsee ilman taimikasvatusta.

Parvekekukkien valovaatimukset

Aurinkoa kaipaavat: Marketta, olkikukka,pelargoni, petunia, timanttikukka, tulikruunu, tähtisilmä, verbena

Varjossa viihtyvät: Ahrealiisa, begonia, daalia, kesäsypressi, koristekaali, limuhiutale, muratti, verenpisara

Perunaa parvekkeelta?

Lasitetulla parvekkeella peruna kasvaa jo toukokuussa. Hallan uhatessa taimet voidaan peittää hallaharsolla tai nostaa sisälle suojaan.

 − Peruna vaatii syvän multatilan, jotta sillä on tilaa kasvattaa mukuloita. Kasvatusastiaksi sopii vähintään 10 litran ruukku tai perunoille kehitetty Perunasäkki. Perunasäkkiin mahtuu 2–3 siemenperunaa, joista jokaisesta saadaan pieni kattilallinen perunoita. Siemenperunat istutetaan noin 20 sentin syvyyteen. Parvekeviljelyyn sopivat vaikka jääkaapissa itämään lähteneet ruokaperunat, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.  

Parvekekukat vaativat vettä ja ravinteita

Parvekkeelle voidaan istuttaa kukkia sesongin mukaan. Kevään viileydessä pärjäävät kasvit, kuten sipulikukat ja lemmikit, yleensä ränsistyvät kevään vaihtuessa kesäksi. Lämpöä vaativat  kesäkukat, esimerkiksi verenpisarat, begoniat ja ahkeraliisat, istutetaan vasta sitten, kun ei enää ole vaaraa yöpakkasista.  

Parvekekukkien menestymiselle tärkeintä on riittävä veden ja ravinteiden saanti. Parveke voi olla paahteinen ja yleensä parvekekasvien multatila amppeleissa, ruukuissa ja parvekelaatikoissa on suhteellisen pieni. Kaikki keinot, joilla saadaan lisättyä veden varastoitumista, parantavat kasvien viihtyvyyttä.

– Altakasteluruukut ja kastelualtaat pidentävät kasteluväliä ja helpottavat siten kasvien hoitoa. Kesäkukkamullassa on myös kastelukiteitä, jotka varastoivat itseensä vettä ja luovuttavat sitä kasvien käyttöön mullan kuivuessa. Hyvässä parvekekasveille tarkoitetussa mullassa on myös murskattua kevytsoraa, joka pitää mullan ilmavana ja saa kuivahtaneenkin mullan imemään nopeasti uutta vettä, vinkkaa puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Veden lisäksi kasvit tarvitsevat säännöllisesti ravinteita, jotta ne jaksavat kukkia koko kesän.

– Helpointa on antaa varastolannoitus ruukkuun heti istutusvaiheessa. Istutettujen taimien väliin tehdään kuopat, joihin annostellaan lannoiterakeita pakkauksen ohjeen mukaan. Lannoite peitetään multakerroksella.

– Varastolannoitteeksi soveltuvat hidasliukoiset luonnonlannoitteet, kuten kanankakka. Varastolannoitettuja kasveja saa kastella pelkällä vedellä eikä lannoitusta tarvitse sen koommin muistella, kertoo Riikka Kerttula.

Lähde: Biolan

Lue myös:

    Uusimmat